Beneficiile Zmeurei și Modalitățile De Utilizare
Fabricat Separator

Beneficiile zmeurei și modalitățile de utilizare

Cine nu iubește zmeura? Acele fructe rubinii, mici și acrișoare, delicioase la gust, cu puține calorii și bogate în nutrienți. Zmeura este plină de vitamina C, vitamina K, vitamina E, vitamina B, magneziu, fier, cupru, potasiu, cianidă, quercetină și acid elagic. Pe de altă parte este săracă în zaharuri, detaliu foarte important pentru persoanele care suferă de diabet. 

Ca plantă, zmeurul este un arbust peren, cu ghimpi, care crește în zonele deluroase și de munte, în locuri stâncoase și în pădure. 

De ce să consumi zmeură în mod regulat?

Nu trebuie să ratezi nicio ocazie de a consuma zmeură. Indiferent dacă este vorba de zmeură crudă, dulceață de zmeură sau sirop de zmeură.

În primul rând, zmeura este bună pentru vedere, Ea conține luteină, un important antioxidant. 

De asemenea, fiind plină de vitamina C, ajută organismul să se ferească de acțiunea agenților patogeni. 

Zmeura se recomandă și persoanelor care suferă de artrită sau alte boli care produc inflamarea articulațiilor, datorită polifenolilor.

Mănâncă zmeură dacă ai probleme cu inima, sau pur și simplu dacă vrei s-o protejezi, deoarece zmeura reglează pulsul și menține tensiunea arterială în limite normale. Acizii omega-3 din zmeură sunt ideali pentru protecția împotriva accidentelor vasculare cerebrale, dar și bolilor cardiovasculare.

Manganul din zmeură susține sănătatea oaselor, iar fibrele reglează tranzitul intestinal. De asemenea, tot datorită manganului și a fibrelor, zmeura contribuie la arderea grăsimilor din organism. 

Zmeura este recomandată persoanelor anemice din două motive: pe de-o parte datorită conținutului său bogat de fier și pe de altă parte pentru vitaminele A, B,C și E pe care le conține și care ajută la absorbția fierului de către organism și menținerea unei cantități adecvate. 

Mănâncă zmeură și dacă îți dorești un creier sănătos și o memorie bună. Stresul oxidativ este unul din principalele motive pentru instalarea bolilor Alzheimer și Parkinson sau a altor afecțiuni neurologice. Dar flavonoidele din zmeură îmbunătățesc memoria și coordonarea și îți oferă o stare de bună dispoziție.

Ar fi bine să mănânci zmeură și pentru o piele sănătoasă. Proprietatea sa de a îmbunătăți producția de colagen protejează pielea de radiațiile solare. 

Cum se consumă zmeura?

Există foarte multe modalități prin care poți să introduci zmeura în dieta ta. În sezon, cel mai bine ar fi să consumi zmeură crudă, ca să profiți din plin de toate vitaminele și mineralele pe care le conține. În extrasezon însă, te poți delecta cu sirop de zmeura sau dulceață, ori să cumperi zmeură congelată și s-o folosești la prăjituri.

Mai ai ca variante ceaiul din frunze, ramuri tinere și fructe de zmeură, smoothie-urile, suc proaspăt sau gemuri – delicioase în clătite.

Când NU trebuie să consumi zmeură?

La fel ca multe alte fructe, mai ales cele pline de semințe, zmeura poate provoca reacții alergice persoanelor sensibile. Majoritatea oamenilor pot consuma zmeură fără a suferi niciun fel de neplăceri, dar cei alergici ar trebui să se consulte cu medicul lor dacă observă orice fel de simptome neplăcute.

 

Sirop de zmeură. Gust. Beneficii. Mod de preparare