Îți plac tăițeii? Este vorba despre cei făcuți în casă, în mod tradițional, așa cum îi preparau odinioară bunicile și străbunicile noastre, după rețete simple, dar cu rezultate spectaculoase. Și nouă ne plac mult tăițeii! Atât de mult încât ne-a venit ideea să compunem o listă luuungă cu rețete culinare românești cu tăiței de casă, iar la final, pentru că suntem convinși că ți se va face poftă, îți prezentăm și pe unul din producătorii înscriși pe platforma noastră de la care poți achiziționa cei mai colorați tăiței pe care i-ai văzut vreodată.
Cele mai gustoase rețete culinare românești cu tăiței de casă
Rețete culinare românești de supe cu tăiței
#1 Supă de pui cu tăiței
Nu degeaba supa de pui se recomandă în perioadele de convalescență după gripă sau răceală. Vitaminele și mineralele pe care le conține acest preparat simplu de gătit ajută la refacerea sistemului imunitar. În plus, dacă îi adaugi și o mână de tăiței, te alegi cu o supă consistentă, care îți ține și de foame.
Secretul unei supe de pui gustoase este folosirea întregii păsări. Nu te grăbi să arunci oasele, cartilajele și pielea, ci fierbe-le la foc mic alături de legumele preferate, timp de cel puțin trei ore. Dacă vei proceda astfel, supa rezultată va fi bogată în colagen și mult mai hrănitoare decât o supă doar din carne.
Ca să prepari o supă de pui, poți opta pentru orice fel de legume proaspete. Ceapa, morcovii și păstârnacul sunt preferatele tuturor. Dar pentru un plus de savoare, poți folosi mai multe tipuri de rădăcinoase, precum rădăcină de țelină sau de pătrunjel. De asemenea, dacă fierbi supa timp îndelungat, nici nu trebuie să te complici cu tocatul legumelor.
La urma urmei, supa de pui se prepară atunci când ești bolnav. De aceea, rețeta ei este atât de simplu de preparat. Doar curăță legumele de coajă și azvârle-le întregi în oală, împreună cu întreaga pasăre și apă din plin. Iar când totul este aproape gata, strecoară supa, pune-o din nou la foc, aruncă în ea o mână de tăiței și în maxim 15 minute pregătește-te de masă!
#2 Supă de roșii cu tăiței
În general, oamenii se împart în două categorii: cei care urăsc roșiile și cei care nu pot trăi fără ele. Probabil datorită faptului că roșiile românești sunt printre cele mai gustoase roșii din lume, majoritatea românilor fac parte din cea de-a doua categorie.
De aceea, nici supa de roșii cu tăiței nu este o apariție rară pe mesele din țara noastră. Ea se prepară ușor dacă ai la îndemână toate ingredientele necesare și este una din acele rețete culinare românești foarte apreciate, mai ales pe timp de vară.
Pentru o supă de roșii de care te vei îndrăgosti de la prima gustare ai nevoie de:
- un litru de suc de roșii;
- o ceapă de mărime medie;
- un morcov;
- un ardei gras;
- o rădăcină de pătrunjel;
- un sfert de țelină;
- un cartof mare;
- 3 linguri de ulei;
- frunze de pătrunjel pentru ornat;
- 300 grame de tăiței.
Toate legumele, cu excepția cartofului se toacă bucățele, să călesc în ulei și după ce s-au înmuiat puțin, se îneacă în apă și se lasă la fiert pentru o jumătate de oră. Apoi, se adaugă cartoful și el tăiat la rândul lui în bucățele.
Supa de roșii se poate pregăti și fără cartofi. Dar dacă îți place să fie mai bogată, trebuie să fii atent să nu adaugi roșiile înainte ca bucățelele de cartofi să se înmoaie. Din cauza substanțelor pe care le conțin, roșiile întăresc cartoful și îl fac să fiarbă mult mai greu.
Când toate legumele din supă s-au înmuiat, se adaugă sucul de roșii și compoziția se mai fierbe pentru un sfert de oră înainte de îmbogățirea ei cu tăiței. Apoi se adaugă în sfârșit și tăițeii și se fierbe totul până ce aceștia se înmoaie. La final se ornează cu frunze proaspete de pătrunjel și se servește cu poftă.
Rețete culinare românești de feluri principale cu tăiței
#3 Tăiței cu varză
Varza este o legumă care în România se consumă în tot timpul anului și pe care aproape toată lumea o adoră. Fie ea crudă sau murată, varza se regăsește în multe rețete culinare românești. De exemplu, cum treci Carpații și ajungi în Ardeal, e musai să încerci o porție de tăiței cu varză. Aceștia se prepară după o rețetă simplă, dar gustul lor te cucerește de la prima înghițitură. De asemenea, în funcție de perioada anului în care îi gătești, poți opta pentru tăiței cu ou dacă îți dorești mai mult gust, sau tăiței fără ou, dacă vrei să obții un preparat de post.
Tăițeii cu varză se pot prepara și cu varză murată dacă o preferi pe aceea, dar în mod tradițional se gătesc cu varză dulce. Astfel, pentru patru portii ai nevoie de:
- 300 grame de tăiței de casă, de preferat lați;
- 1200 grame de varză dulce fără cotor;
- două cepe de mărime medie;
- 5 linguri de ulei de floarea soarelui;
- sare și piper după gust;
- 250 ml apă.
- un praf de boia dulce.
Întreaga rețetă necesită aproximativ jumătate de oră pentru preparare. Cât timp fierbi tăițeii separat ca pentru orice altă rețetă de paste, trebuie să toci varza și ceapa, să freci varza bine bine cu sare, și apoi să călești totul împreună cu celelalte ingrediente.
La final, când varza este gătită și tăițeii moi, amesteci totul și servești cu ardei iute. Nimic mai simplu!
#4 Tăiței cu spanac și ciuperci
Când ai chef de un preparat simplu, dar deosebit, încearcă o porție de tăiței cu spanac și ciuperci! Primăvara mai ales, acest fel de mâncare este o sursă bogată de vitamine, motiv pentru care te poate ajuta să treci mai ușor peste astenia specifică anotimpului. Dar, dacă citești rețeta în continuare și ți-am făcut poftă de ea chiar acum, dă o fugă până la supermarket și dacă nu găsești spanac proaspăt, cumpără spanac congelat pentru că savoarea va fi aceeași.
Pentru tăiței cu spanac ai nevoie de:
- 500 g de spanac proaspăt sau congelat;
- 500 g de ciuperci;
- o ceapă roșie pentru un gust mai intens;
- o legătură de ceapă verde;
- 4-5 căței de usturoi;
- o jumătate de pahar de vin alb;
- o jumătate de cană de sos de roșii;
- cașcaval pentru a garnisi pastele la final;
- ulei de măsline;
- busuioc;
- oregano;
- sare și piper după gust;
- 400 g de tăiței.
Fierbe pastele până se înmoaie. În paralel, toacă mărunt ceapa și usturoiul și călește-le în uleiul de măsline. Adaugă apoi ciupercile tăiate cubulețe, ceapa verde și spanacul. Gătește toate legumele timp de câteva minute până se înmoaie și apoi adaugă vinul, sosul de roșii și condimentele, lăsând întreaga compoziție la foc mic, până ajunge la consistența dorită.
La final, servește pastele în farfurii întinse cu sosul de ciuperci și spanac deasupra. Garnisește totul cu cașcaval ras și bucură-te de plăcerea gustului!
#5 Tăiței cu brânză la cuptor
Dacă îți plac budincile sărate, o rețetă cu tăiței pe care trebuie s-o încerci este cea cu brânză și lapte gras la cuptor. Datorită texturii sale deosebite, ea îți încântă toate simțurile și dacă mai ești și fan brânză pe deasupra, te va cuceri pentru totdeauna.
Pentru cei mai buni tăiței cu brânză la cuptor pe care i-ai mâncat vreodată ai nevoie de:
- 250 grame de tăiței, de preferat cât mai lați, sau în formă de fundițe;
- 2 litri de apă;
- o linguriță de sare;
- 20 grame de amidon;
- 450 mililitri de lapte gras;
- 250 grame de urdă;
- 200 grame de telemea rasă;
- 150 grame de cașcaval ras.
Fierbe tăițeii în apă cu sare până se înmoaie suficient. Între timp, amestecă telemeaua cu urda și când tăițeii sunt gata, așează-i staturi – straturi, intercalate cu brânză, într-o tavă tapetată cu unt. Apoi, adaugă laptele peste întreaga compoziție, acoperă totul cu un strat gros de cascaval și coace preparatul pentru aproximativ 15 minute, până se rumenește, în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius. Abia așteptăm să ne spui cum ți se pare această rețetă de tăiței cu brânză!
#6 Tăiței cu carne tocată
Pentru iubitorii de paste bolognese, această rețetă de tăiței cu carne tocată va fi cu siguranță vedeta acestei liste. Pentru o astfel de delicatesă ai nevoie de:
- 400 grame de tăiței;
- 65 grame de cașcaval sau parmezan ras;
- 50 grame de unt;
- 50 de grame de șunculiță;
- 100 grame de carne tocată de vită;
- 100 grame de carne tocată de porc;
- un morcov mare;
- o tulpină de țelină;
- o ceapă roșie mare;
- un pahar de vin roșu, de preferat sec;
- o jumătate de cană de supă de legume sau vită;
- 3 linguri de pastă de tomate;
- sare și piper după gust.
Într-o tigaie adâncă sau o cratiță care nu prinde, topește untul și apoi călește șunca împreună cu legumele tocate mărunt, pentru aproximativ 10 minute. Adaugă apoi carnea tocată și amestecă bine pentru a nu rămâne bucăți întregi.
După aproximativ un sfer de oră, adaugă pe rând vinul, supa și pasta de roșii pentru a forma un sos consistent și cremos. Înainte să închizi focul, sărează și piperează după gust, iar la final servește pastele cu sos din belșug și cașcaval ras pe deasupra.
Rețete culinare românești de deserturi cu tăiței
#7 Tăiței cu lapte
Tăițeii cu lapte sunt una din acele rețete culinare românești care ne poartă cu gândul la copilărie. Dacă obișnuia să mănânce o astfel de delicatesă când era mic, niciun român nu refuză o porție generoasă de tăiței cu lapte nici ca adult.
Pentru că nu necesită coacere, tăițeii cu lapte se prepară mult mai simplu decât multe alte deserturi românești, iar un mare avantaj al lor este faptul că nu necesită multe ingrediente sau ustensile speciale de bucătărie.
Pentru două – trei porții de tăiței cu lapte, sau doar una dacă ți-e tare poftă, ai nevoie de:
- un litru de lapte dulce;
- 200 grame de tăiței cu ou;
- un plic de zahăr vanilat sau o esență de vanilie;
- zahăr după gust;
- o esență de rom;
- un praf de sare;
- puțină scorțișoară.
Pentru a prepara tăiței cu lapte ca la mama acasă, fierbe mai întâi laptele cu praful de sare și apoi adaugă vanilia, romul și la final, îndulcește după gust. Amestecă bine în așa fel încât tot zahărul să se dizolve în compoziție și apoi adaugă tăițeii.
Nu părăsi locul faptei pentru că de aici încolo lucrurile devin complicate deoarece în orice moment riști ca desertul să se prindă. De aceea, amestecând continuu, fierbe până ce toți tăițeii s-au înmuiat complet și când e gata toarnă preparatul în boluri.
Folosește scorțișoară pentru ornat, sau dacă preferi ciocolată rasă, coajă de portocală sau de lămâie, nucă pisată, sau orice alt ingredient, nu te sfii să dai frâu liber imaginației.
#8 Tăiței de casă cu nucă
Inventivi din moși strămoși, românii se ghidează după zicala fă rai din ce ai!i Astfel, și pentru zilele de post, concetățenii noștri plini de creativitate au inventat meniuri complete, ce includ atât aperitive savuroase, cât și deserturi delicioase. Tăițeii de casă cu nucă sunt un desert clasic pentru zilele de post. Dar se pot pregăti și de dulce dacă după fierbere, se călesc în tigaie cu aproximativ 200 de grame de unt, pentru a căpăta o textură cremoasă. Dar indiferent de rețeta pentru care se optează, un gust special este ca și garantat.
Pentru două – trei porții de tăiței cu nucă de post ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g de tăiței de casă fără ou;
- 100 g de miez de nucă;
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
- 50 g de zahăr tos;
- un praf de scorțișoară.
Cât timp se chinuie tăițeii în apă clocotită, într-o tigaie de teflon se toarnă uleiul și se rumenește puțin nuca înainte de măcinare. Apoi se macină în mașina de tocat nucă sau cu ajutorul unui blender, pentru obținerea consistenței dorite.
Dacă nu optezi pentru rețeta de dulce, după fierberea tăițeilor nu-ți rămâne de făcut decât să-i strecori și apoi, într-o cratiță încăpătoare să-i amesteci cu nucă, zahăr și scorțișoară. Gustă și dacă întreaga compoziție nu te-a fermecat de la prima înghițitură, simte-te liber să adaugi rom, zahăr vanilat, coajă de lămâie și portocală sau chiar o lingură din dulceața preferată. Variante de a da și mai mult gust acestui preparat extraordinar există milioane. Trebuie doar s-o găsești pe cea preferată!
#9 Tăiței de casă cu nucă și gem la cuptor
Rețeta de tăiței cu nucă și gem la cuptor derivă din cea despre care tocmai am vorbit în rândurile de mai sus. Și acesta este un preparat de post care multor români le amintește de copilărie și casa bunicilor și pentru preparare nu necesită în plus decât 150 de grame de gem de căpșuni, caise sau orice alt fruct prefarat și pesmet pentru a tapeta un vas de Jena înainte de a-l băga la cuptor.
După ce fierbi tăițeii ca și pentru rețeta de mai sus, tapetează un vas de Jena de mărime medie cu ulei și pesmet și adaugă un strat de tăiței amestecați cu nucă, zahăr și scorțișoară, apoi un strat de gem, iar un strat de tăiței, încă unul de gem și la final acoperă totul cu tăiței.
Coace compoziția pentru aproximativ 15 minute la 160 de grade și când zahărul și nuca au început să se rumenească severște preparatul imediat, așa fierbinte. Un deliciu!
#10 Budincă la cuptor, cu brânză, tăiței și stafide
Puterea specială a budincilor este aceea de a strânge toată lumea la masă și de a crea o atmosferă de sărbătoare. De aceea, am ales să încheiem această generoasă listă de rețete culinare românești cu tăiței cu un desert special, pe care îl poți servi și la petrecerile de Paște sau Crăciun. Este vorba de o budincă la cuptor, cu brânză, tăiței și stafide, de care toți invitații tăi, indiferent de vârstă vor fi foarte încântați.
Ca ingrediente, pentru acest desert cu adevărat special, ai nevoie de:
- 120 grame de tăiței subțiri, preparați în casă;
- 4 ouă cât mai mari;
- 100 grame de smântână;
- 400 grame de brânză de vaci, fără zer;
- o lingură generoasă de unt;
- pesment pentru tapetat tava;
- 100 grame de zahăr;
- 50 grame de stafide înmuiate în lichior;
- coaja rasă de la o lămâie sau o portocală;
- două plicuri de esență de vanilie;
- un praf de sare;
- zahăr pudră pentru ornat.
Fierbe tăițeii în apă cu puțină sare până se înmoaie și apoi lasă-i să se scurgă într-o sită. Cât timp fierb tăițeii, tepetează o tavă cu puțin unt și pesmet și într-un bol separă ouăle, gălbenuș de albuș. Gălbenușurile se amestecă bine cu brânza, smântâna, coaja de lămâie sau portocală și stafidele, iar albușurile se bat spumă cu zahăr până se obține o bezea lucioasă.
După ce s-au răcit, în compoziția cu brânză se adaugă tăițeii bine scurși de apă și se amestecă totul omogen. Apoi, cu cât mai multă grijă, se încorporează și bezeaua, dar amestecând foarte încet pentru ca albușurile să nu-și piardă aerul acumulat.
La sfârșit se pune totul în tava tapetată, se presară cu pesmet pe deasupra și din loc în loc se pun bucățele mici de unt. Timpul de coacere este de aproximativ 40 de minute la 180 de grade, iar după ce budinca s-a răcit, se poate decora cu zahăr pudră sau vanilie în funcție de preferințe. Ți-am ura poftă bună, dar nu credem că mai este nevoie!
De unde să cumperi tăiței pentru cele mai bune rețete cu paste de casă?
Suntem convinși că ai observat faptul că am pus un deosebit accent pe importanța tăițeilor de casă în acest material. Dar scopul nostru nu este să te punem la treabă, ci să-ți oferim inspirația necesară pentru prepararea unor mâncăruri deosebite. De aceea, pentru toate aceste rețete, când vine vorba de tăiței, îți recomandăm să-ți procuri ingredientele necesare de la Tăiței Grădinărești.
Laura Gărdinaru, fondatoarea brandului și bucătăreasa din spatele acestui concept unic, este o gospodină desăvârșită, din Iași, care a devenit maestră în arta tăițeilor colorați. Accesează și tu magazinul online de pe pagina sa de Facebook și dă personalitate acestor rețete culinare românești folosind pentru ele cei mai veseli tăiței pe care i-ai mâncat vreodată!
Actualizare 21/05/2024 – Deoarece am primit cereri să actulizăm articolul cu informații prețioase.
Cum să faci tăiței de casă delicioși: rețetă pas cu pas pentru un preparat savuros
Cum să faci tăiței de casă delicioși: rețetă pas cu pas pentru un preparat savuros
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase și reconfortante, ai ajuns în locul potrivit! Astăzi, îți dezvăluim secretul unor tăiței delicioși de casă, pe care îi poți pregăti fără mare efort. Cu puține ingrediente și câțiva pași simpli, vei obține o masă gustoasă și satisfăcătoare pentru întreaga familie.
Dacă ai trecut prin magazine și ai simțit că lipsește ceva în pastele gata preparate, ei bine, acești tăiței făcuți în casă sunt răspunsul perfect la dorința de a te bucura de un preparat autentic și plin de gust.
În această rețetă pas cu pas, vei învăța cum să pregătești aluatul, cum să-l aplanezi cu ajutorul unui robot de bucătărie și cum să tai tăițeii în forme perfecte. De la pregătirea ingredientelor până la servirea acestor tăiței minunați, te vom însoți în fiecare etapă a preparării.
Așadar, pregătește-ți inima și apetitul pentru o aventură culinară delicioasă și bucură-te de savoarea autentică a tăițeilor de casă!
Ce sunt pastele și de ce sunt atât de delicioase?
Pastelor sunt un preparat alimentar format dintr-un aluat obținut prin amestecarea făinei cu lichid (de obicei apă sau ouă) și care este apoi modelat și gătit. Acestea sunt populare în bucătăriile din întreaga lume și există o mare varietate de forme și tipuri de paste, cum ar fi spaghetti, fettuccine, penne sau lasagna.
Gustul delicios al pastelor vine din combinația dintre aluatul fin și sosul savuros cu care sunt servite. Deși pastele gata preparate din magazine pot fi convenabile, nimic nu se compară cu aroma și textura pastelor făcute în casă. Acestea au o consistență mai bogată, mai plină și o prospețime aparte, ceea ce le face mult mai gustoase. De asemenea, puteți controla calitatea ingredientelor utilizate și puteți adăuga arome și arome personalizate pentru a vă satisface gusturile individuale.
Beneficiile gătitului pastelor acasă
Există mai multe beneficii ale gătitului pastelor acasă față de achiziționarea pastelor gata preparate din magazine:
- Controlul ingredientelor: Atunci când pregătiți pastele acasă, puteți alege să utilizați ingrediente de înaltă calitate și să evitați aditivii sau conservanții pe care le pot conține pastele gata preparate.
- Prospețimea ingredientelor: Gătind pastele acasă, puteți fi sigur că ingredientele sunt proaspete și de înaltă calitate. Acest lucru va contribui la gustul și textura finală a pastelor.
- Personalizarea aromelor: Preparând pastele acasă, puteți adăuga arome și arome personalizate în aluat sau în sosul cu care le serviți. Aceasta vă permite să vă adaptați pastele pentru a se potrivi gusturilor și preferințelor individuale.
- Experiența culinară: Gătitul pastelor acasă poate fi o experiență plăcută și relaxantă. Puteți implica întreaga familie în pregătirea pastelor și puteți crea amintiri de neuitat în bucătărie.
Rețetă de bază pentru paste făcute în casă
Pentru a pregăti pastele făcute în casă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 căni de făină
- 3 ouă
- 1/2 linguriță de sare
- Apă (dacă este necesar)
Pentru a începe, urmați pașii de mai jos:
- Într-un castron mare, combinați făina și sarea.
- Faceți o adâncitură în mijlocul făinii și adăugați ouăle.
- Folosind o furculiță sau mâinile, începeți să amestecați ouăle cu făina, combinând treptat ingredientele.
- Continuați să amestecați până când aluatul începe să se lege și devine omogen.
- Dacă aluatul este prea uscat, adăugați puțină apă, câteva picături la un moment dat, până când obțineți o consistență ușor lipicioasă.
- Transferați aluatul pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină și începeți să frământați timp de aproximativ 5-10 minute. Aluatul ar trebui să fie elastic și neted.
- După frământare, acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați-l să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute.