Instituțiile statului ar putea fi obligate să cumpere numai alimente românești

Deputații PSD au depus un proiect de lege prin care instituțiile de stat ar putea fi obligate să cumpere numai alimente fabricate în România. Inițiativa vine la scurt timp după ce Parlamentul a eliminat obligația marilor magazine de a vinde cel puțin 51% produse românești.

România a fost amenințată că va fi dată în judecată de Uniunea Europeană și a trebuit să elimine din legislație prevederea ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, marile magazine să vândă aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă de la producători locali. Astfel că, noul proiect de lege prevede ca instituțiile statului, cum sunt unitățile militare, spitalele, cantinele sociale, școlile, penitenciarele etc, să fie obligate să cumpere numai bunuri alimentare din producția românească.

Deputații care au depus proiectul de lege arată că măsura este necesară ”în contextul restricțiilor impuse României de organismele europene de a emite acte normative prin care să putem obliga prezenta la raft, cu prioritate, a produselor românești, și al nivelului prohibitiv al taxelor la raft impuse de marii comercianți”. Prin urmare, proiectul își propunea asigurarea desfacerii produselor agricole românești, în primul rând, prin toate structurile de stat care presupun un consum colectiv.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va trebui să întocmească ”lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime românești” și să o publice pe site-ul ministerului. În vederea inventarierii tuturor producătorilor de alimente cât și a cantităților de legume, fructe, brânzeturi, carne, ce pot fi puse pe piața națională de către producătorii naționali, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de autoritate emitentă de certificate și atestate de producător, va comunica, în baza raportărilor asociațiilor de producători, cantitățile realizate în anul precedent, până la data de 1.03 a fiecărui an, cantitățile reale de produse ce pot fi puse pe piață, în așa fel încât să se poată realiza centralizarea atât a producătorilor, cât și a produselor alimentare și nealimentare, la nivel național.

În cadrul antrepozitelor regionale, proiectul prevede că se pot dezvolta și structuri de procesare sau pentru sacrificarea animalelor și de ambalare. Asociațiile de producători la nivel național vor stabili standarde pentru materiile prime, răsaduri, legume-fructe, produse lactate, mezeluri etc., având și sarcina de ”a optimiza costurile de producție, de a stabili prețurile la producător și de a promova utilizarea practicilor de cultivare, a tehnicilor de producție și a practicilor de gestiune a deșeurilor”.

Citeste si: STUDIU OMNICREDIT – PRIMELE EFECTE ECONOMICE PE CARE PANDEMIA LE-A AVUT ASUPRA MICILOR AFACERI: PROVOCARI SI SOLUTII

Pentru a putea beneficia de prevederile eventualei noi legi, producătorii se vor înscrie în asociații de producători, astfe încât ”să poată fi evaluați și produsele lor să poată fi achiziționate în condiții de siguranță”.

Totodată, ”este interzisă achiziționarea de la alți comercianți a produselor aflate în stoc, în antrepozitele regionale”. Proiectul prevede că, înainte de achiziția oricărui tip de produs, ”se va consulta, în mod obligatoriu, lista cu produsele disponibile în restul antrepozitelor regionale și numai în cazul în care produsele necesare nu sunt în stoc sau nu există un alt produs similar, ordonatorii de credite vor putea achiziționa și din alte surse”.

Sursa: profit.ro, stirileprotv.ro

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share on facebook
Share pe Facebook
Share on twitter
Share pe Twitter
Share on linkedin
Share pe Linkdin
Share on pinterest
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: