Uraaa vine vacanța și se schimbă anul! Ne așteaptă un nou început ca în fiecare an, iar acest început noi vrem să-l împodobim cu câteva obiceiuri și tradiții prezente încă în Maramureș. Pentru cei care încă nu s-au decis unde să-și petreacă vacanța de iarnă, noi vă prezentăm o zonă a țării plină de tradiții ce merită văzute în această perioadă a anului – Maramureș.
Alegeți Maramureș pentru un Crăciun pur românesc!
Atunci când iarna se instalează în țara noastră, Maramureșul devine un loc de poveste. Nu vorbim aici doar de peisajele care sunt fără seamăn, ci de tradițiile de Crăciun și Revelion. Într-un context internațional al globalizării, al evoluției în pas cu tehnologia, am putea spune că tradițiile și obiceiurile nu mai au loc, dar sunt și pâlcuri de teritorii care se dezic de la aceste „tendințe”.
Obiceiurile pe care le cunoaștem cei mai mulți dintre noi sunt colindatul, umblatul cu steaua/Viflaimul, uratul. În orașe cu precădere, aceste obiceiuri nu se mai întâlnesc ori nu se mai respectă pentru că nu este înțeleasă semnificația lor – nu s-au transmis din generație în generație. Tinerii nu mai văd nicio semnificație în aceste acțiuni și nu le mai practică, și din acest motiv putem spune că tradiția este pierdută. Totuși, acest lucru nu este adevărat întru-totul deoarece dovadă a tradițiilor nealterate rămâne acea zonă numită Maramureș.
În Maramureș încă este reprezentativă viața rurală, obiceiurile țăranului român au rămas neschimbate, la fel și modul de viață. Pentru aceste caracteristici trecătorii, musafirii, străinii ce poposesc în zonă au oportunitatea de a face un pas înapoi în timp și de a fi martorii vieților simple, trudite în natura acestui meleag. Puteți fi siguri că se întâmplă rareori ca în casa unui maramureșean să nu se respecte tradițiile.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Maramureș:
- Crăciunul începe cu câteva săptămâni înainte, când feciorii din sat se adună în cete şi merg la bătrânul satului pentru îndrumare. „Băieţii de însurat, se adună în grupuri de până la zece feciori şi merg la veteranii satului să înveţe colinde şi Viflaimul. Asta se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, chiar la intrarea în Post. Până în seara de Ajun, fiecare trebuie să ştie exact ce are de făcut şi niciunul nu are voie să iasă din cuvântul bătrânilor“ conform Adevărul
- În seara de Ajun, cetele de feciori încep să umble la colindat, o dată cu lăsarea serii. Ei vor trece pragul acelor case care sunt luminate și primitoare, acolo unde poarta este deschisă. Tradiția spune că toate casele trebuie colindate, iar dacă nu se întâmplă acest lucru este o rușine pentru respectiva casă
- După sfârşitul Liturghiei din 25 decembrie, bărbaţii joacă Viflaimul – o piesă de teatru atent pregătită, reprezentând primele zile din viața lui Isus. Fiecare își știe foarte bine rolul deoarece piesa se joacă în fața bisericii. Acest obicei și multe altele sunt păstrate de sute de ani, Viflaimul fiind chiar punctul culminant, așteptat de toți în zilele de Crăciun, dovedind devotamentul față de cele sfinte.
Dacă vreți să fiți martori ai acestor tradiții dar și multe altele, dacă vreți să fiți oaspeții maramureșenilor vă îndemnăm să vă petreceți vacanța în acest loc fără asemănare. Turismul românesc trebuie susținut de fiecare dintre noi!
Îndrăznește să descoperi deliciul autentic al ciocolatei românești! Savurează gustul rafinat al ciocolatei de casă, fabricată cu pasiune și tradiție în România. Delectează-ți simțurile cu fiecare înghițitură și bucură-te de aroma bogată și textura fină a ciocolatei noastre.
Sursa imagine: https://i325.photobucket.com/