În urmă cu trei ani, dacă te plimbai pe ulițele din Roșia Montană aveai impresia că pășești printr-un loc lipsit de speranță. Tăcerea oamenilor, aerul lor de gravură și mâhnire, îți transmiteau un fior de neliniște. Singura promisiune de revigorare economică a zonei venea din partea unei companii miniere străine, a cărei activitate urma să distrugă patrimoniul cultural și natural al localității. Pământul oamenilor era cumpărat treptat, acetora oferindu-li-se locuințe în orașe. Autoritățile locale erau de partea companiei miniere, declarând statutul zonei drept monoindustrial și împiedicând orice alternativă de dezvoltare. Dezbaterea privind implementarea proiectului a dezbinat familii și a transformat prietenii vechi în aversiuni latente.
Tică Darie s-a mutat la Roșia Montană în anul 2013. Încă din 2011 s-a implicat în mișcarea ”Salvați Roșia Montană”, când a călătorit cu bicicleta din Danemarca până în mica localitate din Apuseni ca să atragă atenția asupra proiectului miner a cărui implementare reprezenta un pericol stringent pentru mediului și a partimoniului arhitectural. Tânărul de 21 de ani, student în Copenhaga, era îndrăgostit ireversibil de acest loc și a hotărât să fie el prima schimbare care se întâmplă aici. O hotărâre luată cu inima, care urma să aibă repercusiuni neprevăzute asupra vieții din sat.
Într-o zonă unde interesele oamenilor erau scindate între susținerea companiei miniere care oferea locuri de muncă și refuzul de înstrăinare a pământului și părăsirea locurilor natale, Tică a fost cel care a coagulat comunitatea în jurul unor idei frumoase. A renovat camera gospodarului unde stă în chirie, a înființat un centru de tineri cercetași și a început să promoveze și să vândă bunătățile produse de oamenii din sat, la târgurile și evenimentele din zonă.
Made în Roșa Montană
Proiectul Made in Roșia Montană a apărut după ce Tică a observat măiestria cu care o bunică din sat i-a croșetat o pereche de șosete de lână pentru iarnă. Până la crearea unui brand în toată regula n-a mai fost decât un pas, iar comenzile au depășit curând capacitatea de producție. Tot mai multe bunici s-au alăturat proiectului și în prezent 30 de doamne din comuna Roșia Montană și din satele învecinate croșetează șosete pentru persoane din întreaga țară. Lâna este adusă din ținutul Vrancei, trece prin Brașov unde este toarsă, și ajunge la Roșia unde se transformă în articole vestimentare croșetate la gura sobei.
Omul sfințește locul, spune o vorbă din popor. Și zice bine. De-a lungul timpului, inițiativele unor oameni care au pornit cu un gând bun, cu determinare și o scânteie în privire au schimbat firea lucrurilor, cncentrând în jurul lor energie pozitivă și dorință de a lăsa lucrurile mai bune. Dar gata cu vorbăreala, intrați pe madeinrosiamontana.ro și comandați-vă și voi o pereche sănătoasă de șosete de lână, sau un pulover călduros. Omul gospodar se gândește deja la gerul iernii ce va veni. În felul acesta contribuiți la protejarea mediului și la susținerea moților din Roșia.
Recomandările noastre de produse care se pot cumpara online direct de la producatori