5 Idei Simple Pentru A Recicla Mai Usor Acasa 1
Fabricat Separator

Sustenabilitatea – 5 idei simple pentru a recicla mai ușor acasă

Plasticul care ne acaparează tot mai tare planeta,  ar trebui să ne determine să adoptăm un stil de viață mai sustenabil și să ne schimbăm radical modul în care ne gestionăm deșeurile acasă. Sustenabilitatea și mai ales colectarea selective a gunoiului trebuie să fie prioritare în orice gospodărie. Nu trebuie să fie neapărat dificil sau să ocupe mult spațiu, trebuie doar să îi acordăm atenția cuvenită și puțină grijă.

Cartonul și hârtia

Pot fi reciclate mai ușor și vor ocupa mai puțin spațiu, dacă înainte de a le arunca le veți îndoi sau chiar tăia. Introduceți bucățile de carton îndoit sau tăiat, cutiile de la diverse comenzi online, de la încălțăminte, ouă, tetrapak-uri etc. în cutii de carton mai mari, în pungi de hârtie, sau căutați un producator pungi biodegradabile și schimbați pungile de gunoi cu acestea din urmă.

Atenție deosebită la plastic.

Dacă tot ați început colectarea selectivă, trebuie să știți că acest material este cel mai dăunător pentru natură și că nu dispare numai în sute de ani. Particulele mici de plastic ajung să fie ingerate de animale, de pești și prin urmare de oameni. Deci, ar trebui să acordăm o atenție foarte mare reciclării plasticului. Și sticlele de plastic trebuie îndoite pentru a ocupa cât mai puțin spațiu: deschideți capacul sticlei și de la capăt rulați către vârf, lăsând aerul să iasă, după ce ați rulat sticla cât de mult ați putut, puneți dopul. Încercați, pe cât puteți, să înlocuiți plasticul cu produsele din sticlă sau ceramică, de exemplu, renunțați la farfuriile, tacâmurile și paharele de unică folosință din plastic dacă mergeți la grătare sau organizați o petrecere pentru copii, le puteți înlocui cu cele din carton. Refuzați pungile de plastic (majoritatea nu se pot recicla, mai ales dacă sunt prea subțiri), folosiți pungi biodegradabile fabricate in Romania, acestea fiind 100% biodegradabile, realizate din materiale ce au la bază amidonul de porumb, trestia de zahăr și alte materii vegetale.

Sticlele și borcanele se refolosesc acasă.

Dacă nu faceți dulcețuri, compoturi și siropuri acasă, cu siguranță mama, bunica sau o mătușă ar aprecia foarte mult aceste borcane, și, dacă veți merge în vizită cu o sacoșă plină de sticle, veți fi răsplătiți pe măsură. Ce nu se se poate refolosi, clătiți, puneți la uscat, și cu grijă să nu se spargă depozitați-le în coșul de gunoi verde.

Becurile și bateriile nu se aruncă la gunoi!

Acestea conțin substanțe periculoase și ar trebui aruncate în zonele special amenajate. Majoritatea magazinelor mari au puncte de reciclare a produselor de acest gen.

Nu aruncați electrocasnicele vechi.

Ele pot fi reciclate, iar unele magazine oferă reduceri dacă dați la schimb un electrocasnic vechi. Dacă totuși trebuie aruncat, verificați pe internet dacă nu-l puteți lăsa cândva, în drumul vostru, la un centru de colectare.

Sustenabilitatea și conștientizarea impactului nostru asupra mediului înconjurător trebuie să devină parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Prin adoptarea unor obiceiuri responsabile, precum colectarea selectivă și reciclarea corectă a deșeurilor, putem contribui la protejarea planetei și la asigurarea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Știați că în Elveția pentru a arunca un pliculeț de ceai, trebuia să arunci eticheta în containerul pentru carton, săculețul de ceai era pus în cel pentru hârtie, frunzele pentru ceai erau puse în containerul pentru compost, capsele metalice în containerul pentru metal, iar firul de ață ajungea în altă pungă specială pentru gunoi. Îți dă puțin de gândit, nu-i așa? Colectarea selective pe care ți-am prezentat-o mai sus, și de care ai auzit atât de mult în ultimul timp, pare mult mai ușoară acum.

Va recomandam si produsele de la fabrica de detergenti Rufino și de pe platforma Fabricat pe care le puteți cumpăra online