Se încarcă...
Paie De Baut

De la plastic la paie de grâu: Industria paielor de băut se îndreaptă către un viitor sustenabil

Să sorbi sucul preferat cu un pai nu este un moft, ci un stil de viață. Există nenumărate băuturi alcoolice sau răcoritoare pe care nu am putea să ni le imaginăm fără un pai, cum ar fi de exemplu delicioasele cocktailuri. Pe de altă parte, paiele, acele accesorii vesele și colorate, aparent inofensive, se numără printre cei mai periculoși dușmani ai mediului înconjurător și ai viitorului planetei. Din fericire însă, există și alternative ecologice, durabile și sigure, care ne permit să ne bucurăm de băuturile preferate exact așa cum obișnuiam și până acum.

Paiele de băut fabricate din paie grâu sunt ușoare și durabile, dar spre deosebire de cele din plastic, acestea sunt o alternativă prietenoasă cu natura. Pentru fabricarea paielor de băut din paie de grâu nu se folosesc combustibili fosili și nici materiale care nu se descompun și poluează mediul înconjurător secole de-a rândul. 

Paiele de grâu sunt cereale folosite în industria alimentară pentru a produce alimente precum făină, pâine și alte derivate din grâu ca de exemplu pastele. După recoltarea boabelor, paiele de grâu se ard ca deșeuri. Dar dacă în loc de a se arde, se refolosesc pentru a crea produse noi, ele devin o opțiune chiar și mai atrăgătoare pentru amatorii conceptului zero waste și pentru toți oamenii cărora le pasă de mediul înconjurător și de viitorul omenirii, un viitor sustenabil, de care ne putem bucura cu toții în egală măsură.

Paiele de băut fabricate din paie de grâu sunt perfect sigure oameni, chiar și pentru persoanele care suferă de intoleranță la gluten. Conținutul de gluten din paiele de băut fabricate din paie de grâu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe persoane cu intoleranță la gluten. Dar, în mod surprinzător, studiile de specialitate au demonstrat că paiele de băut fabricate din paie de grâu nu conțin gluten. Acest lucru se datorează faptului că paiele de grâu nu conțin în mod natural gluten, această substanță fiind o componentă prezentă doar în bobul de grâu.

Paiele de băut fabricate din paie de grâu sunt biodegradabile? 

Da, paiele de băut fabricate din paie de grâu sunt biodegradable. Aceste paie de băut pot fi compostate chiar și acasă, spre deosebire de alte tipuri de paie care deși se declară prietenoase cu mediul înconjurător, în realitate nu sunt. 

De cât timp au nevoie paiele de băut din paie grâu pentru a se descompune?

Paiele de băut din paie de grâu sunt o inovație eco din toate punctele de vedere. Chiar și cele mai “încăpățânate” dintre ele nu au nevoie de mai mult de doi ani pentru a se descompune. Însă majoritatea lor, indiferent de producător, se descompun într-un an sau chiar mai puțin. 

Cât de rezistente sunt paiele de băut produse din paie de grâu?

Cu toate că sunt biodegradabile și au la bază o materie primă naturală, paiele de băut din paie de grâu sunt foarte durabile, ceea ce le face perfecte pentru uzul de zi cu zi. Datorită rezistenței lor ridicate, paiele de băut din paie de grâu se pot folosi atât pentru băuturile reci, cât și cele calde, fără să schimbe gustul acestora. De asemenea, păstrate corespunzător, acestea pot fi utilizate în mod repetat chiar și ani de zile. 

Sunt paiele de grâu mai bune decât plasticul ca materie primă pentru paiele de băut? 

Da! Din toate punctele de vedere! Paiele de grâu sunt un produs secundar care rezultă din producția de făină. Aceste paie nu sunt cultivate în exces și nici insuficient. De fapt, înainte de a fi folosite ca materie primă pentru paiele de băut, paiele de grâu nici nu aveau un scop precis în industrie și în general doar erau arse ca deșeuri. 

De asemenea, trebuie menționat și faptul că paiele de grâu, ca plante, captează în timpul fotosintezei mai mult carbon (CO2) din aer decât produc prin prelucrare, motiv pentru care putem privi paiele de băut fabricate din ele ca pe un produs neutru din punct de vedere al amprentei de carbon. Iar un astfel de avantaj nu-l putem regăsi la niciun produs din plastic sau bioplastic.

De ce să folosești paie de băut din paie de grâu?

Indiferent dacă vrei să te pui la punct cu ultimele tendințe eco; dacă vrei să promovezi în rândul familiei și prietenilor un consum responsabil; ori dacă pur și simplu îți place ideea de sustenabilitate când vine vorba de produsele pe care le folosești în viața de zi cu zi, atunci merită să iei în calcul înlocuirea paielor de băut din plastic sau bioplastic cu paie de băut din paie de grâu..

Putem împiedica materialele plastice de unică folosință, pe bază de petrol sau vegetale polimerizate, să ne aglomereze gropile de gunoi și să ne îmbrace planeta în deșeuri. Noi toți, unul câte unul, putem face acest lucru alegând înțelept fiecare produs pe care dorim să-l folosim. 

Pai din Pai: prietenul tău și al mediului încojurător

Și în România se dezvoltă o piață verde, o piață de produse sigure pentru utilizatori și mediul înconjurător. Celor care caută un pai ecologic de băut, pe care să-l folosească cu plăcere, fără urmă de vinovăție, le recomandăm brandul românesc Pai din Pai. Acest brand care începând cu anul acesta face parte și din Comunitate Fabricat în RO ne-a demonstrat nouă și tuturor celor care fac parte din această comunitate că nu trebuie să renunțăm la micile plăceri ale vieții în numele naturii și al unui viitor mai bun pentru noi și generațiile care ne preced, ci pur și simplu să regândim modul în care ne ducem existența și să încercăm mereu să găsim soluții mai bune și mai sigure în ceea ce privește fabricarea lucrurilor de care avem nevoie.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: