Se încarcă...
Sirop De Zmeură. Gust. Beneficii. Mod De Preparare

Sirop de zmeură. Gust. Beneficii. Mod de preparare

Sirop? Pe timp de vară siropul de zmeură este o adevărată delicatesă. Combinat cu puțină apă plată sau minerală, ori folosit ca ingredient pentru prepararea unor limonade delicioase, siropul de zmeură este exact ce ai nevoie atunci când e vară și vrei să iei o binemeritată pauză, relaxându-te la umbră cu o băutură rece și delicioasă alături.

Dar gustul nu este singurul motiv pentru care îți recomandăm siropul de zmeură! Această băutură dulce obținută din zemoasele fructe de zmeură amestecate cu zahăr sau alte tipuri de îndulcitori naturali are și multiple beneficii pentru sănătate de care poți profita din plin pe timpul verii sau oricând ai chef să desfaci o sticlă din cămară. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale acestui elixir rubiniu:

De ce să consumi sirop de zmeură?

1. Conținutul bogat de vitamine și minerale

Zmeura este o sursă excelentă de vitamina C, o substanță hrănitoare, care întărește sistemul imunitar și protejează organismul împotriva îmbolnăvirii. De asemenea, ea mai conține și vitaminele: A, E și K, dar și minerale foarte importante ca de exemplu potasiu, calciu și magneziu. Vitaminele A și E sunt esențiale pentru piele, în timp ce vitamina K are un rol important în procesul de coagulare a sângelui, pentru sănătatea oaselor și în sinteza proteinelor. Potasiul ajută la funcționarea normală a celulelor nervoase și musculare, calciul este bun pentru oase, iar magneziul este important pentru sistemul nervos.

2. Cantitatea generoasă de antioxidanți puternici

Pe lângă substanțele nutritive enumerate mai sus, zmeura este foarte bogată în antioxidanți care procedează celulele împotriva stresului oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Astfel, consumul de zmeură poate avea efecte beneficii în lupta împotriva simptomelor determinate de bolile cronice ca de exemplu bolile de inimă sau cancerul. 

3. Proprietăți antiinflamatorii

Siropul de zmeură conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii precum acidul elagic și acidul salicilic. Acidul elagic este un compus natural prezent în diverse fructe și legume, inclusiv în zmeură, rodie, mure, afine, căpșuni, nuci și nucșoară. Acesta este un polifenol puternic antioxidant cu multiple beneficii pentru sănătate. Acidul salicilic pe de altă parte este un derivat din acidul benzoic și este un compus chimic care face parte din clasa acizilor beta hidroxizi.

4. Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară

Consumul de sirop de zmeură are multiple beneficii și pentru sănătatea vaselor de sânge. Antioxidanții din zmeură protejează vasele de sânge împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge.

5. Îmbunătățirea digestiei

Persoanele care consumă în mod regulat sirop de zmeură au un efect pozitiv asupra sistemului digestiv. Acest lucru contribuie la reducerea simptomelor provocate de indigestie ca de exemplu balonarea și arsurile de stomac și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal datorită conținutului său mare de fibre.

Cum se prepară siropul de zmeură?

Nu este foarte complicat să prepari sirop de zmeură acasă. Ai nevoie doar de o jumătate de kilogram de zmeură proaspătă sau congelată, o jumătate de kilogram de zahăr, o jumătate de litru de apă și sucul de la o lămâie pentru o tentă de acreală. Dacă preferi un sirop mai dulce sau mai concentrat, poți folosi o cantitate mai mare de fructe. Cantitățile enumerate mai sus le poți privi ca un standard după care să te orientezi, iar dacă vrei să schimbi proprietățile produsului final poți să adaptezi cantitatea de ingrediente după bunul plac.

Începe prin a spăla bine zmeura și scurge-o bine. Dacă folosești zmeură congelată, trebuie s-o decongelezi în prealabil. 

După ce ai curățat-o bine, pune zmeura împreună cu apa într-un vas pe foc și încălzește-o amestecând continuu până la punctul de fierbere. Când a dat în clocot, redu căldura la foc mic și lasă zmeura să fiarbă pentru 10-15 minute până când fructele se înmoaie bine și eliberează tot sucul din interior. 

Ca să separi pulpa și semințele de sirop, folosește o strecurătoare sau un tifon curat și stoarce bine ca să nu pierzi nicio picătură din prețiosul elixir. Zahărul trebuie adăugat abia pe urmă, când siropul este perfect limpede.

Compoziția se pune pe urmă pe foc, amestecând continuu pentru ca zahărul să se dizolve complet. Când începe să fiarbă, poți reduce căldura și să mai lași siropul pe foc încă 10-15 minute până se îngroașă puțin.

Dacă preferi siropurile mai acre decât cele dulci, stoarce zeama de la o lămâie bine coaptă în compoziție și amestecă bine. 

Ca să se păstreze timp îndelungat, toarnă siropul în sticle curate și sigilează-le ermetic. Dacă ai în plan să-l consumi în scurt timp, îl poți păstra pentru câteva săptămâni la frigider.

De unde să cumperi sirop de zmeură?

Uneori este greu să găsești zmeură pe piață sau oferta este săracă și produsele disponibile scumpe așa că poate fi mai rentabil să cumperi sirop de zmeură. De aceea, atunci când îți dorești un sirop de zmeură delicios și sănătos, îți recomandăm siropul de la Slănic Muscel – un producător de zacuști, gemuri și siropuri minunate, care face parte din comunitatea noastră. 

Acest sirop de zmeură este produs după o rețetă tradițională, moștenită din bătrâni, exact din ingredientele recomandate și de noi mai sus. Fructele folosite pentru acest sirop sunt culese cu atenție din pădurile situate în zona Argeșului și transformate într-o licoare savuroasă cu proprietăți benefice pentru organism.

Siropul de zmeură de la Slănic Muscel poate fi consumat timp de doi ani de la data de fabricare și se poate utiliza atât în prepararea limonadelor și sucurilor, cât și pentru diverse rețete de prăjituri.

Un alt antioxidant recomandat  suc de aronia

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: