În satul Măneciu – Ungureni, din Comuna Măneciu, Județul Prahova, pe drumul care duce către Brașov, la doar 15 kilometri de Vălenii de Munte, se află fabrica de bere artizanală Zăganu. Este o fabrică mică, dar cu un scop ambițios: acela de a produce o bere extraordinară.
Spre diferență de alte companii producătoare de bere, Zăganu este o uninațională cu angajați puțini, dar uniți de aceeași pasiune pentru berea vie, proaspătă, nefiltrată, nepasteurizată, românească și independentă.
Povestea berii Zăganu – o bere pentru cei care pun suflet în tot ceea ce fac
Berea artizanală este o băutură alcoolică naturală, care de la invenția sa și până în ziua de azi a câștigat rapid popularitate la nivel mondial. De aceeași faimă se bucură și în România, pe a cărei piață au apărut în ultimul deceniu tot mai multe mircroberării care mai nou fac concurență producătorilor mari. Una din acestea este Zăganu – o poveste tradițional românească, cu bere, scrisă de doi tineri antreprenori pe nume Alexandru și Laurențiu.
Prieteni de pahar și pasionați de bere în egală măsură, în anul 2013, Alexandru și Laurențiu s-au hotărât să-și îndeplinească un vis și să producă bere artizanală, transformând o veche fabrică de bere. Ceea ce s-a dovedit o idee foarte inspirată în timp, a părut acum șapte ani nebunie curată, mai ales că la vremea aceea, așa cum a declarat și Laurențiu într-un interviu, niciunul din cei doi tineri nu avea un loc de muncă, ci încă își căuta drumul în viață.
Cum a fost primit pe piața românească primul brand de bere artizanală care dăinuie și azi?
Chiar dacă microberăriile s-au înmulțit odată cu trecerea timpului, în anul 2013 nu exista în România niciun brand de bere artizanală. Ultimele astfel de proiecte puse în practică de după Revoluție au dispărut în perioada anilor 2008-2010 și de atunci și până la Zăganu, amatorii de bere artizanală au trebuit să “rabde de sete”.
La fel de puțin se vorbea acum șapte ani și despre antreprenoriat. Termenul exista în vocabularul românilor, dar era atât de abstract încât totul se reducea la a face sau a nu face. Așa că Alexandru și Laurențiu, neavând la dispoziție exemple de succes, s-au avântat în necunoscut și au investit în fabrica de bere de la Măneciu, care era în conservare de aproximativ doi ani de zile.
De la ideea de a produce bere artizanală și până la prima sticlă vândută, cei doi amici au investit aproximativ 200 de mii de euro. Dar numele înaripatei care a dispărut de pe teritoriul României acum 50 de ani, le-a adus băieților succes și recunoaștere.
Ce trebuie să știi despre bere ca să produci bere artizanală?
Înainte de a începe propria producție de bere, atât Alexandru cât și Laurențiu știau despre această băutură cam tot atât cât știe orice bărbat care nu lucrează în industria berii. Și anume, cum s-o desfacă și cum s-o bea. Dar secretele producției de bere le-au învățat împreună, de la zero, chiar de la angajații lor locali.
În concluzie, când vine vorba de bere artizanală, ca și de orice altă băutură sau aliment, mai importante decât cunoștințele sunt: pasiunea, curiozitatea, curajul, perseverența și ambiția. Aceasta este rețeta ideală pentru o bere sănătoasă și pe baza ei se produce și neprețuita băutură Zăganu.