Sărbătorile de iarnă aduc cu ele bucurie, căldură și oportunitatea de a savura momente speciale alături de familie și prieteni. Pe lângă brad, preparatele culinare alese și cadouri, vinurile roșii se numără printre elementele care contribuie la producerea unei atmosfere festive.
Vinurile roșii, în special cele de calitate, emană căldură și tandrețe. Iarna, când temperaturile de afară scad sub valorile prietenoase, un vin roșu te ajută să te încălzești și să te simți bine. De asemenea, este ceva cu adevărat special atunci când ciocnești un pahar de vin roșu cu cineva. Experiența aceasta te apropie mai mult de persoana respectivă și creează între voi un sentiment plăcut de intimitate.
Vinurile roșii, precum Merlot sau Cabernet Sauvignon, sunt cunoscute pentru aromele lor bogate și complexe, care includ note de fructe de pădure, condimente și uneori accente lemnoase sau de vanilie. Aceste arome adaugă o dimensiune suplimentară experienței festive, transformând orice moment într-unul memorabil.
Se bea mult vin de sărbători, dar vinurile roșii se află în topul preferințelor, cel puțin pentru români. Eu de exemplu, nu-mi pot imagina cum ar fi să vizitez un târg de Crăciun și să nu savurez măcar un pahar de vin fiert și știu că și sarmalele sau fripturile de pe mesele festive iarna au gust mai bun savurate cu un vin roșu bun alături.
Câteva cuvinte despre vinul fiert
Vinul fiert este o băutură caldă, consumată ca băutură tradițională în multe țări din Europa, în special în sezonul rece. El se prepară prin încălzirea vinului roșu și aromatizarea lui cu diferite condimente.
Pentru vinul fiert se folosesc de obicei vinuri roșii seci și robuste, cu o personalitate complexă, gravă, care capătă un gust și mai profund condimentate cu scorțișoară, cuișoare, anason stelat și coajă de portocală.
Pentru a se păstra aromele și cantitatea de alcool, vinul trebuie încălzit la temperaturi moderate, iar condimentele este bine să fie adăugate la final și lăsate să se infuzeze ca să îmbogățească gustul vinului.
În funcție de rețetă sau preferințe, unele persoane adaugă și zahăr sau miere la vinul fiert pentru a-i conferi o dulceață ademenitoare. Uneori, pentru mai multă savoare și o concentrație mai mare de alcool, se adaugă la vinul fiert și licori tari precum coniacul.
Fiecare țară europeană unde se consumă vin fiert are propriile secrete legate de prepararea acestuia. De exemplu, în Germania vinul fiert, cunoscut sub numele de glühwein, poate conține rom sau migdale.
Există de asemenea și băuturi fără alcool similare cu vinul fiert la gust. Pentru acestea se folosesc sucuri de fructe în loc de vin.
În cafenele, restaurante și acasă vinul fiert se servește în pahare rezistente la căldură sau căni de lut, garnisit cu o felie de portocală sau bastonașe de scorțișoară. Dar la târguri se folosesc de obicei pahare mai groase de hârtie, bune nu doar ca recipient de servit vinul, dar și ca metodă de a-ți încălzi mâinile reci într-o seară geroasă de iarnă petrecută afară.
Două vinuri roșii delicioase pentru masa de Crăciun
Dacă ne-am lămurit cu vinul fiert, hai să vedem și ce vinuri roșii se potrivesc pentru masa de Crăciun!
Anul acesta mă bazez pe Crama Oprișor, partener Fabricat în RO, de unde îmi voi răsfăța musafirii cu Merlot și Cabernet Sauvignon.
Măiastru Merlot este un vin de o culoare rubinie intensă, profundă, cu inflexiuni violete și arome de fructe de pădure și cireșe. Este un vin foarte proaspăt și catifelat, apreciat de multă lume pentru simplitatea lui. Este un Merlot care atrage prin caracterul său corpolent și lipsa asperităților din postgust, dar și prin aromele de fructe care îți inundă gura imediat ce ai gustat prima picătură.
Cabernet Sauvignon pe de altă parte este un vin mai pretențios. Într-un singur pahar el îți spune întreaga poveste a unei așezări minunate, unde boabele din care s-a născut și-au petrecut zilele dezmierdate de lumina unui soare blând, așa cum bate doar pe colinele din Oltenia. Este un vin care vorbește necontenit despre natură, locuri, istorie, tradiție și oameni. Este un vin înțelept, cu o aură aparte, dobândită de terroir-ul care i-a pus pecetea.

Cu ce să servești de Crăciun vinurile roșii de la Crama Oprișor?
Vinul roșu face echipă bună cu o gamă diversă de mâncăruri festive. De la fripturi, sarmale și aperitive tradiționale și până la preparate mai sofisticate cum ar fi brânzeturile italiene sau franțuzești, vinul roșu complementează și îmbogățește aroma bucatelor, creând o sinergie plăcută între vin și mâncare.
Mai ales vinurile roșii, precum Merlot și Cabernet Sauvignon, se potrivesc de minune la preparatele din carne de porc, așa cum sunt cele care ne plac nouă în mod deosebit de sărbător, intensificând gustul acestora și adăugând o subtilă notă de eleganță.
Și dacă preferi să sărbătorești într-un mod mai puțin formal și să-ți tratezi oaspeții de sărbători cu preparate exotice în loc de clasicele răcituri de porc, tot la vinuri roșii ca cele prezentate de mine aici este bine să apelezi.
Vinurile roșii cu arome complexe și taninuri moi fac minuni în compania mâncărurilor condimentate, cum ar fi cele cu specific oriental sau indian. Aromele fructate ale vinului pot echilibra iuțeala și complexitatea preparatelor, transformându-le în adevărate delicatese.
Pentru toate acestea și multe alte motive pe care cu siguranță le vei descoperi cu plăcere anul acesta, la masa de Crăciun, vinurile roșii sunt alegerea perfectă pentru tine și musafirii tăi. Cu aromele lor bogate și versatilitatea de care dau dovadă când vine vorba de asocierea lor cu preparate culinare, aceste vinuri adaugă o notă de eleganță și rafinament chiar și unui eveniment atât de intim precum o masă de Crăciun.
Așadar, descoperă colecția de vinuri Crama Oprișor și bucură-te de plăcerile sezonului rece într-un mod cu totul și cu totul deosebit!