Povestea pe care am aflat-o de la SIlviu Zetea, fondatorul brandului Zetea și omul pe care îl susținem în campania electorală de anul acesta, este una incredibilă, dar adevărată. Este povestea ultimei rezerve Dacia Apold, un vinars de legendă pe care brandul Zetea îl pune acum la dispoziția amatorilor de băuturi fine, dezmierdându-le astfel simțurile și incitându-le imaginația.
Totul a început cu mai mult mult de 7 ani în urmă, când Silviu a primit o ofertă interesantă din partea unui lichidator care i-a propus să cumpere un distilat cunoscut înainte de Revoluție sub numele de Coniacul de Apold. De fapt, istoria acestui distilat are rădăcini chiar și mai adânci. Lichidatorul cu pricina se străduia de peste un sfert de veac să valorifice distilatul, dar nu a găsit până la Silviu pe nimeni interesat să-l cumpere. În astfel de condiții, încrederea lui Silviu în calitatea distilatului era foarte mică, dar totuși, curiozitatea l-a îndemnat pe talentatul antreprenor vizionar să stabilească o întâlnire cu lichidatorul și să verifice dacă măcar câteva butoaie din misterioasa licoare merită investiția. Ceea ce a urmat însă, i-a depășit orice așteptare.
O surpriză de proporții într-un loc neașteptat
Astfel, Silviu s-a dus în localitatea Apoldul de Sus, în județul SIbiu, unde lichidatorul îl aștepta în fața unui beci închis cu falnice uși metalice, acoperite pe jumătate cu pământ, care parcă se aflau acolo ca o poartă către o lume subterană. Iar universul închis acolo nu era deloc mai prejos decât impresionanta intrare.
Beciul părea desprins parcă dintr-o scenă a unui film vechi cu Dracula, anume amenajat în acest mod ca să pară cât mai înfricoșător. În bezna umedă a beciului, din butoaiele îmbrăcate în mucegai, se scurgea din loc în loc licoarea a cărei valoare Silviu avea s-o scoată la lumină în scurt timp.
Un alt detaliu care a atras imediat atenția antreprenorului a fost gravura de pe unele butoaie. Cu însemne vechi, ele purtau parcă cu mândrie numele mărcii producătorului lor: Rolan Adam 1934. Silviu a verificat apoi conținutul butoaielor și cu bucurie a constat că deși valorificarea distilatului avea să întâmpine multe piedici, existau totuși și mai multe avantaje care făceau ca întreg proiectul să merite efortul. Și atunci, a făcut lichidatorului o ofertă pentru tot ce a găsit în beciul părăsit.
Poveștile bune devin mai efervescente de la jumătate
Aveau să urmeze multe provocări, însă primul obstacol de care s-a lovit Silviu în proiectul său de valorificare a prețiosului distilat a fost lipsa de cunoaștere a autorităților locale. Inițial, acestea s-au opus procedurilor necesare de transport a butoaielor găsite în beci pretinzând că ar trebui mai degrabă distruse decât valorificate. În cele din urmă, Silviu a reușit să depășească acest prim obstacol printr-o hotărâre judecătorească ce i-a permis să-și însușească bunurile în care a investit. Dar greutățile abia atunci aveau să înceapă.
Un viciu legislativ și procedural interzicea în acel moment păstrarea acestui vinars în butoaie, dar Silviu a reușit să treacă și peste acest impediment, la fel ca multe altele, cu răbdare și prin implicarea fiicei sale Tanita, care a depus mult efort pentru ca Vinarsul Zetea să poată vedea lumina tiparului și să ajungă în fața cunoscătorilor de băuturi fine care să-l aprecieze așa cum merită. Și astfel, Vinarusul Zetea s-a transformat mai întâi dintr-o licoare uitată de lume, într-un vinars controversat și apoi, în prezent, în răsfățul celor care iubesc băuturile fine.
Recomandări de asociere și ocazii de consum
Vinarsul Zetea este perfect pentru a fi savurat la ocazii speciale, alături de prieteni sau familie. Poate fi asociat cu ciocolată neagră, brânzeturi maturate sau chiar cu trabucuri premium, pentru a completa experiența gustativă. De asemenea, este alegerea ideală pentru a celebra momente importante, adăugând o notă de rafinament și eleganță fiecărei ocazii.
Dacă ești în căutarea unei băuturi care să te surprindă prin complexitatea sa și să îți dezvăluie secretele vinarsurilor tradiționale românești, Vinarsul Zetea este alegerea perfectă. Savurează istoria și pasiunea îmbuteliată și transformă fiecare ocazie într-un moment de neuitat