Se încarcă...
3 vinuri de exeptie - vin rosu

Explorând eleganța vinurilor românești cu trei vinuri de excepție de la Crama Oprișor

România – o țară cu tradiție viticolă bogată și peisaje pitorești – este cunoscută pentru vinurile sale excepționale. Tocmai acesta este și motivul pentru care există aici atât de multe crame care an de an ne bucură cu vinuri de excepție, vinuri pe care le iubim nu doar noi, ci și amatorii de vin de peste hotare, care le recunosc calitățile și le premiază așa cum merită.

Te invit să citești în continuare despre trei vinuri roșii Crama Oprișor care i-au convins anul acesta pe germani că merită să fie încadrate într-o categorie superioară – categoria vinurilor premiate.

Vin Roșu Crama Oprișor Fetească Neagră 2019

Vinul Crama Oprișor Fetească Neagră 2019 a impresionat anul acesta publicul prin gustul său rafinat, obținut din soiul de struguri românesc Fetească Neagră. Acest vin are o culoare purpurie intensă și profundă și un gust aparte, caracterizat prin arome delicioase de fructe roșii confiate și note subtile de scorțișoară. 

Fetească Neagră este un soi de struguri originar din România, cultivat pentru prima oară în regiunea viticolă a Munteniei, în sudul țării, cu multe secole în urmă. Între timp s-a răspândit și în țările vecine, iar acum se pot găsi și în Moldova, Bulgaria sau Ungaria vinuri de excepție fabricate din Fetească Neagră, caracterizate printr-un buchet aromatic complex, ce include fructe de pădure, prune, cirește negre și condimente, cu un gust robust și plin.

Ca majoritatea vinurilor de excepție produse din soiul Fetească Neagră, vinul Crama Oprișor Fetească Neagră 2019 se remarcă printr-un gust foarte insistent și persistent, rafinat, care transformă orice masă într-un eveniment aparte. 

Servește-l la cină, alături de mâncăruri din carne roșie, bine condimentată și răsfățată în sosuri cu un gust puternic. Sau toarnă-ți un pahar plin, când ești doar tu cu tine, în solitudine, și delectează-te cu el în compania unei cărți bune. 

În ceea ce privește raportul calitate/preț, Fetească Neagră 2019 de la Crama Oprișor este un vin excepțional. Atât cunoscătorilor, cât și amatorilor le oferă o experiență memorabilă, la un preț foarte convenabil.

În luna septembrie a acestui an, vinul Fetească Neagră 2019 de la Crama Oprișor a câștigat medalia GOLD MEDAL și titlul Best of Show Romania Red la concursul MUNDUS VINI Summer Tasting. 

Vin Roșu Caloian Fetească Neagră 2022

Caloian Fetească Neagră 2022 este o vedetă veritabilă printre vinurile din colecția Caloian de la Crama Oprișor. Este unul dintre acele vinuri de excepție pe care nu le poți trece cu vederea și simți nevoia să vorbești despre el și să-l recomanzi tuturor pentru că nu ai cum să nu-l îndrăgești. 

Calonian Fetească Neagră 2022 nu este un vin roșu românesc ușor de înțeles pe deplin, dar foarte simplu de acceptat datorită caracterului său prietenos. El se distinge prin rotunjimea sa dominată de prune uscate, cirește și vișine negre, dar și de trufe și cacao, adevărate delicii pe care ni le oferă natura când căutăm răsfăț și alinare. 

În vechea tradiție balcanică, Caloianul este un ritual de invocare a ploii. El are rădăcini în epoca precreștină și se practică în cea de-a treia marți de după Paștele creștin-ortodox. Ca să aducă ploaia, persoanele care participă la ritual confecționează din lut, din paie sau crenguțe de lemn o păpușă pe care o îmbracă ca pe un om și o îngroapă în pământ. 

Există izvoare istorice care demonstrează practicarea acestui ritual și pe teritoriul țării noastre, mai ales în Oltenia, acolo unde a luat ființă și Crama Oprișor împreună cu tot ceea ce înseamnă ea pentru industria vinului românesc. În Oltenia, Caloianul este o metodă de invocare a divinității, un obicei care face legătura dintre profan și sacru, între vechi și nou, între realitate și speranță și credință și se practică azi nu numai la datele stabilite demult, ci și atunci când pământul este însetat de apă. 

Caloian Fetească Neagră 2022, din podgoria Oprișor, este un vin spectaculos, care a câștigat anul acesta în Germania concursul MUNDUS VINI Summer Tasting, prin complexitatea sa aromatică și echilibrul perfect dintre aromele sale. Este un vin cu adevărat delicios, exact așa cum a hotărât și juriul evenimentului. 

Vin Roșu La Cetate Cabernet Sauvignon 2018

Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai faimoase și mai apreicate soiuri de struguri din întreaga lume. Originea exactă a acestui soi este și acum un subiect de dezbatere în rândul oenologilor și istoricilor, dar se crede că are rădăcini în regiunea Bordeaux din Franța. Se pare că soiul este rezultatul încrucișării naturale dintre Cabernet Franc și Sauvignon Blanc.

Vinurile Cabernet Sauvignon sunt cunoscute pentru aromele lor complexe, cu note de fructe negre, cum ar fi cireșele negre și murele, dar și cu accente de piper, tutun și lemn de stejar, calitîți obținute de pe urma maturării în butoaie de lemn. 

La Cetate Cabernet Sauvignon produs din recolta anului 2018 a câștigat Medalia de Aur la concursul Mundus Vini Summer Tasting 2023 din Germania. Cabernet Sauvignon este un soi de struguri cu multă personalitate: sobru, ferm, hotărât, impetuos și puternic, exact așa cum trebuie să fie un rege. Și la fel ca și strugurii din care este fabricat, La Cetate Cabernet Sauvignon 2018 este un vin care te cucerește imediat încă de la prima degustare. 

Este un vin ale cărui arome par să izvorască din străfundurile pământului. Un vin elegant, un vin pe care îl înțelegi imediat, fără să fie nevoie să-ți demonstreze nimic. Este el și atât. Un vin unic, cu un gust catifelat, la care se disting note de coacăze și spumă de cafea.

Cum să savurezi cele 3 vinuri de excepție roșii?

Oricare din cele trei 3 vinuri de exeptie pe care ți le-am prezentat în acest articol îți pot oferi o experiență deosebită, indiferent de cum alegi să le savurezi. Dar pentru a avea parte de câteva momente de neuitat, fă-ți timp să le acorzi atenția pe care o merită. 

Fiind niște 3 vinuri de exeptie corpolente, vârtoase, servește-le la temperatura camerei, lăsându-le să respire în pahar câteva minute înainte de a te delecta cu ele. Răbdarea ta va fi răsplătită din plin pentru că, procedând astfel, vinul din fața ta va avea timp să se deschidă, să se dezvolte și să ajungă la cea mai bună versiune a sa.

Folosește de preferat pahare cu cupe mari, ca să permiți vinului să se aerisească, dar și tu să poți profita de ocazia de a-l mirosi și a te lăsa îmbătat de aromele sale complexe înainte ca primele picături să-ți umezească buzele.

Privește întreaga experiență ca pe o sesiune de terapie, lăsându-te fermecat și vindecat de fiecare din calitățile vinului. Observă-i culoarea intensă și las-o să-ți vorbească despre toate etapele pe care au trebuit să le parcurgă boabele de struguri de când se scăldau în bătaia razelor de soare și până ce elixirul lor a ajuns în paharul tău.

Și acum urmează momentul mult așteptat: degustarea. Ia mai întâi o sorbitură mică și lasă vinul roșu să-ți acopere întreaga suprafață a limbii, dezmierdându-te cu toate aromele și nuanțele sale.

Descoperă fructele cu care se aseamănă, condimentele, taninii și acidintatea. Un vin roșu ca cele trei despre care ți-am vorbit acum se remarcă printr-un echilibru perfect între aceste elemente.

Știu că îți place ce trăiești, dar nu te grăbi către cea de-a doua înghițitură, ci apreciază mai întâi postgustul, senzația pe care o simți după ce ai înghițit vin. Te vei bucura să descoperi un postgust plăcut și persistent, care îți va rămâne în memorie ca o amintire frumoasă la care vrei să te întorci iar și iar.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: