Site logo
La Români Sărbătorile De Iarnă Au Gust De țuică Fiartă
Fabricat Separator

La români sărbătorile de iarnă au gust de țuică fiartă

Oare când a fost prima oară când un român și-a turnat un pahar de țuică fiartă înainte să se apuce de pregătiprile de Crăciun? La noi, din moși strămoși, în preajma sărbătorilor de iarnă, miroase a țuică fiartă, răsfățată cu condimente, a pălincă bună de prune și a rachiu dulceag, de mere, pere sau caise.

Când beau românii țuică fiartă?

Știm cu toții că România este o țară foarte friguroasă. În mijlocul iernii, temperaturile ating niște limite greu de suportat afară și astfel, la fel ca finlandezii sau norvegienii, românii au trebuit să-și folosească inventivitatea și creativitatea în lupta cu gerul.

În Nord, se bea bere clocotită. Dar aici, în inima Europei, unde aerul polar nu se ferește să ajungă, ne ocrotim cu băuturi autohtone, fierte, tari, dintre care cea mai populară este țuica fiartă.

La oraș, bem țuică fiartă de plăcere. Dar rudele noastre din provincie, mai ales în această perioadă în care sacrifică porcul și majoritatea treburilor legate de acest ritual le fac afară de dimineața până seara, de nevoie.

Care este secretul pentru o țuică fiartă desăvârșită?

Puțini sunt cei care mai au de unde să facă rost din familie de țuică tare, numai bună de fiert și băut în această perioadă. Românii nu mai fac țuică ca pe vremuir, iar secretul unei țuici fierte cu un gust desăvârșit, ca pe vremea bunicilor, constă nu doar în rețetă, ci mai ales în calitatea băuturii folosite ca materie primă.

Din fericire însă, există producători ca Celar, o distilerie tradițională care știe ce le place românilor și le oferă băuturi alcoolice de top în recipiente generoase ca volum, sau rafinate și delicate, numai bune de oferit cadou în această perioadă.

Produsele Celar pot fi cumpărate și online, direct de pe platforma noastră FabricatinRO, din magazinul Celar, un magazin cu peste 40 de tipuri de băuturi alcoolice tradiționale, fabricate în România la standarde înalte de calitate.

Cum se prepară cea mai bună țuică fiartă?

Pentru cea mai simplă, dar și cea mai reușită rețetă de țuică fiartă ai nevoie de:

  • 500 ml țuică Celar
  • 5 lingurițe de miere naturală de albine;
  • 10 boabe de piper;
  • 10 cuișoare;
  • 1 vârf de scorțișoară.

Pentru început, țuica se pune la fiert într-un ibric și se amestecă în ea toate condimentele enumerate mai sus. Apoi, când aburi calzi încep să iasă din licoare, se adaugă mierea, se amestecă totul și preparatul obținut se toarnă în păhărele mici sau ceșcuțe de lut, cu gura cât mai strânsă, pentru ca toate aromele să se păstreze în băutură timp îndelungat. Dacă nu se bea imediat, este bine ca țuica fiartă să se acopere până la servire pentru a nu-și pierde savoarea.

Despre țuica fiartă se spune din vechime că ar avea multiple proprietăți curative. Ea nu numai că încălzește instant corpul ajutându-l să treacă cu bine peste provocările iernii, dar face minuni și pentru răceală sau gripă, vindecțndtrupul și bucurând sufeltul.

 

. Cumpărând de la ei, îi stimulăm să rămână în țară și să muncească în domeniu, în contextul în care mediul rural este cel mai afectat de emigrare.