Creștinii Ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie în mijlocul verii, pe data de 20 iulie. Pe acest prooroc bătrânii îl cunosc ca cel care aduce seceta, dar și tunetele, fulgerele și ploaia.
Viața Sfântului Ilie a fost puternic influențată de o vedenie a tatălui său în care bărbatul și-a văzut fiul în mijlocul unui grup de bărbați îmbrăcat în alb, care îl hrăneau cu foc. Atunci și-a dat tatăl seama că Ilie nu va fi un simplu muritor, ci s-a născut ca să slujească Domnului și să profețească venirea Lui pe Pământ.
În vremea Sfântului Ilie, poporul israelian era condus de un rege numit Ahab. Acest rege a fost convins de soția sa să slujească zeilor Baal și Astarte și să reconstituie cultul acestora. Dar văzând această nedreptate în fața Domnului, Sfântul Ilie a încercat să atragă atenția regelui asupra păcatului săvârșit și să-l întoarcă pe calea cea dreaptă. Regele însă nu l-a ascultat și ca să se ferească de mânia lui, Ilie a fugit în pustiu unde s-a lăsat complet în grija Domnului, adăpostindu-se într-o peșteră și primind hrană de la corbii care îi aduceau dimineața și seara pâine și carne.
La un moment dat, Ilie a locuit și în casa unei văduve unde a demonstrat tuturor puterea Domnului înviind pe fiul acesteia și înmulțind făina și uleiul pe timp de secetă.
Ca pedeapsă pentru păcatul săvârșit, peste Ahab și poporul său s-au abătut ani grei de secetă și de foamete. Rugăciunile la zei nu numai că nu au avut niciun efect, dar au atras și mai mult furia lui Dumnezeu.
După ani de zile, Ilie s-a întors la Ahab și i-a propus o încercare prin care a dorit să demonstreze că Domnul Dumnezeu este Dumnezeul cel adevărat. Atunci l-a provocat pe Ahab să construiască câte un altar pe muntele Carmel și să aducă jertfă fiecare Dumnezeului său.
Ahab și sutele sale de preoți au construit un altar și au adus jertfă, dar zeii lor mincinoși nu au primit-o. Însă jertfa lui Ilie a fost primită de Dumnezeu care a trimis foc din cer și a ars de tot nu doar vițelul, ci și lemnul altarului, pietrele și chiar și apa din șanț. Apoi s-a rugat Ilie să plouă și a venit ploaia arătând astfel încă o dată puterea Domnului și punând capăt secetei și foametei.
Chiar dacă a trăit cu opt veacuri înainte de nașterea ca om a Mântuitorului, Sfântul Ilie a prevestit venirea acestuia pe Pământ. Iar la finalul vieții sale pământești, el nu a murit ca oricare altul dintre noi, ci a fost răpit la ceruri cu o căruță de foc și așteaptă până în ziua de azi cea de-a doua venire a Mântuitorului.
Datini și obiceiuri românești de Sfântul Ilie
Credincioșii din țara noastră îl cinstesc pe Sfântul Ilie an de an, pe data de 20 iulie, considerându-l ocrotitorul recoltelor. Ei se și tem de puterea lui, lucru pentru care au inventat tot felul de povești și teorii legate de data sărbătorii sale.
Se spune astfel că dacă tai mere cu cuțitul de ziua Sfântului Ilie, atunci vor urma șapte zile de furtuni năprasnice. Pe de altă parte, dacă duci mere la biserică în această zi mare, ca să fie sfințite, pentru că ele sunt considerate fructele Sfântului Ilie, se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă.
O altă superstiție spune că Dumnezeu i-a permis Sfântului Ilie să facă orice ca să stârpească demonii de pe pământ, chiar și să arunce cu foc din cer ca să-i nimicească, arzând totul în cale,în afară de Sfânta Cruce. De aceea, dacă plouă cu tunete și fulgere de ziua Sfântului Ilie, ca să se ferească de foc, credincioșii își fac mereu semnul Sfintei Cruci.
De Sfântul Ilie românii se gândesc și la morții lor, în special la copii. Pe vremuri, cu ocazia acestei sărbători, femeile chemau copii străini în livadă și scuturau merii ca să cadă fructele coapte, iar pe acelea îi lăsau pe copii să le adune și să le ia acasă ca pomană.
Se spune că Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu cheile cerului. Este cel care poate aduce ploaia în vreme de secetă, dar și s-o alunge ca să-i întoarcă pe credincioși la Hristos.
Un vin inedit de la Crama Oprișor închinat Sfântului Ilie
În semn de cinstire, nenumărați români poartă numele Sfântului Ilie, iar Crama Oprișor, neprețuitul nostru partener, a închinat și un vin acestui sfânt cu o viață minunată.
Vinul Sfântul Ilie face parte din colecția Cupola Sanctis, o colecție de trei vinuri în ediții limitate din care primele trei licori au fost închinate: Sfântului Gheorghe, Sfântului Dumitru și Sfintei Ana.
Conceptul care stă la baza acestei colecții de vinuri este întocmai credința, o calitate fără seamăn a locuitorilor Olteniei Profunde. Din dorința de a oferi tuturor șansa de a pune pe masă la fiecare sărbătoare religioasă un vin închinat sfântului sărbătorit în ziua respectivă, Crama Oprișor a creat această colecție originală.
Ideea i-a bucurat atât de mult pe fanii vinurilor de la Crama Oprișor încât unul după altul au fost lansate și alte vinuri numai bune de savurat la zilele onomastice.
Sfântul Ilie este un cupaj din Cabernet Sauvignon și Merlot, de un rubiniu intens, sec și cu un miros superb în care poți să distingi aromă de vișine bine coapte, prune uscate și ciocolată amară. Gustul este și el deosebit de prietenos, suplu și fără asperități, făcând din acest vin băutura perfectă de servit alături de mâncăruri tradiționale din carne roșie.
Dacă în familia ta există un Ilie și dacă încă nu ți-ai făcut planuri cum să-l sărbătorești, cheamă-l la masă alături de cei dragi, gătește ceva simplu, dar savuros, pregătește acest vin de la Crama Oprișor cu care împărtășește același nume și bucurați-vă cu toții împreună.
Gestul tău cu siguranță va fi mai mult decât apreciat!