Se încarcă...
Vin România Crama Jitar

Crama Jitar – o afacere de succes născută din dragoste și respect pentru vin

Crama Jitar a luat naștere ca o afacere de familie cu vin România, singura de tipul ei din județul Botoșani. În această cramă se produc vinuri artizanale, din struguri crescuți ecologic.

Istoria cramei nu este foarte veche, dar povestea ei a început cu mai mult de zece ani în urmă, în Alpii din Sudtirol, unde doi pasionați de vinuri bune și-au descoperit pasiunea pentru viticultură și oenologie. Pe vremea aceea, proprietarii cramei Jitar lucrau la Schnalshuber hof, o celebră pensiune agroturistică din Merano, unde au învățat multe din tainele producției vinului.

Și astfel, în anul 2017, din dragoste și respect pentru vin, cei doi tineri ambițioși s-au întors în țara natală unde au plantat o vie nouă, respectând întocmai modelul viilor sudtiroleze. Crama propriu-zisă a fost fondată în anul 2018, la poalele dealului Holm, în satul Storești, din comuna Frumușica, județul Botoșani de către Sebastian și Ioana Jitariu.

În această cramă se produc în ediție limitată vinuri de calitate, din soiuri autohtone, dar și de peste hotare: Fetească Neagră, Fetească Albă, Pinot Gris și Sauvignon Blanc. 

Vin România deosebit: Roadele unei munci istovitoare se culeg sub formă de premii

Sebastian și Ioana au cultivat cu dragoste și pricepere viță de vie și au transformat rodul lor în vinuri eco, cu un gust deosebit, foarte apreciate în rândul amatorilor de vin bun. Să luăm de exemplu Feteasca Neagră – un vin roșu intens colorat, o adevărată capodoperă. Feteasca Neagră de la Jitar are o amprentă gustativă unică, ce scoate în evidență calitățile specifice acestui soi de struguri românesc. Anul trecut, Jitar, singura cramă din județul Botoșani, a obținut cu acest vin la Vinarium International Wine Contest – cel mai important concurs internațional de vin din Europa de Est – medalia de argint. 

Succesul este cu atât mai impresionant cu cât medalia a fost acordată unui vin tânăr. Câștigătorii acestui concurs care au reușit să obțină medalii de aur au participat cu vinuri vechi de 5, 10 sau chiar 12 ani, în timp ce soții Sebastian și Ioana Jitaru s-au prezentat la concurs cu un vin tânăr, produs anul anterior.

La fel de impresionantă este și Feteasca Albă de Jitar – un vin cu o aromă delicată, care te cucerește chiar de la prima gustare. Este o licoare cu un gust proaspăt și echilibrat, desăvârșit printr-o textură fină și catifelată. Iar culoarea aparte îi oferă un aspect ademenitor. Feteasca Albă este vinul perfect pentru cei care doresc să se bucure de un vin alb, plin de personalitate.

Pe lângă aceste două sortimente, un alt tip de vin foarte lăudat produs la crama Jitaru este Orange Wine. Cu o culoare monumentală, acest vin reprezintă tot ce e mai bun din viticultura ecologică și nu lipsește nici el de la târgurile din Iași, unde fură pe loc inimile curioșilor care îl degustă.

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: