Site logo
Cotnari Vinul Aur Artvertising
Fabricat Separator

Cotnari – un vin moldovenesc excelent

Cotnari este probabil cel mai bun vin moldovenesc fabricat in Iasi.  

Vinul a apărut încă la începutul dezvoltării umane acum 7000 de ani, unde vechii egipteni își înmormântau faraonii împreună cu sticle de vin pentru ca aceșteia să își poată distra oaspeții în viața de apoi.

Romanii l-au inclus în dieta lor îar în România a fost introdus acum 3000 de ani de către greci, când au ajuns la Marea Neagră.

Răsfoind filele istoriei, găsim în scrierile lui Radu Rosetti mențiuni despre podgoria Cotnari la 1250, înainte chiar de întemeierea Moldovei, iar în perioada domniilor lui Petru al II-lea, Ștefan cel Mare și Despot-Voda podgoria Cotnari via se întinsese ca o iedera pe colinele Moldovei, iar vinul se îmbogățise ca niciodată până atunci. Însuși Dimitrie Cantemir avea să scrie în “Descriptio Moldaviae” despre aceste “podgorii sfinte”.

Cotnari – cel mai bun vin moldovenesc în ziua de azi

Astăzi, vița de vie se întinde leneșa pe 1.700 hectare de pământ ce îmbracă dealurile domoale ale Podișului Moldovei. Ea este pe locul 2 la nivel național ca întindere de vie după Murfatlar.  Din ea vinul ajunge a îmbătrâni frumos în butoaie de stejar ascunse în cramele răcoroase de la Cotnari. De altfel, vinoteca este una dintre cele mai impresionante din țară, cu peste 1 milion de sticle, unele mai vechi chiar decât sălașul în care se odihnesc.

În plus, podgoria ieșeană este singura din Romania care se dedica în exclusivitate vinurilor românești. Niciun soi străin nu se găsește pe via autohtona si pământurile fertile ale zonei. De altfel, nici Grasa de Cotnari și nici Francusa nu este de găsit în alta parte pentru ca nu cunoaște tărâm mai generos decât cel de acasă, de la Cotnari. Regina peste toate soiurile este însă Grasa de Cotnari. Din ea ia naștere un vin ca niciun altul și imposibil de creat în altă parte de lume. Acesta a fost descris ca fiind “amărui, precum coaja de nuca, cu un parfum puternic, un vin care tinde spre perfecțiune, dacă este lăsat să se învechească”. De altfel, acest soi a obținut peste 50 de medalii la concursurile internaționale și alte câteva zeci la cele naționale.

Grasa de Cotnari a devenit astfel vinul de aur al României, recunoscut ca atare și de către consumatorii romani care l-au plasat pe locul I între vinurile autohtone, într-un studiu al celor mai reprezentative Branduri românesti din 2010.

Câteva cuvinte despre Francușa

Francușa este un soi specific podgoriei și acest mare avantaj trebuia fructificat la maxim. Apoi, anticipând o migrare a consumului de la vinul dulce spre cel sec și demisec, compania a decis ca trebuie acordata mai multa atenție acestui vin. Ca atare, în ultimii 5 ani am început sa lucram la imaginea Francușei. Nu a fost ușoară concurența cu celelalte vinuri seci, Cotnariul fiind recunoscut în trecut pentru vinuri dulci, însa cu multă muncă, imagine, calitate au venit și rezultatele, încununate cu medalia de aur de la Berlin, la concursul de anul trecut “, explica directorul companiei.

Lista de vinuri Cotnari:

  • Frâncușa sec;
  • Grasa de Cotnari dulce și demidulce;
  • Cătălina;
  • Casa de Piatră;
  • Fetească alba demidulce si demisec;
  • Tamaioasa Romaneasca dulce;
  • Vin selectionat.

Dacă iți place vinul, alege vinul de aur de la Cotnari, un vin 100% romanesc! Vinurile de la Cotnari sunt create și fabricate în Romania.

Descoperă și alți producători români din comunitea #fabricatinro. Iar dacă vrei să afli mai multe și despre un producator de bere din Romania, te invitam să citești despre timisoareana.