țuică Românească
Fabricat Separator

Ce știu străinii despre țuica noastră, românească?

Țuica este o băutură alcoolică foarte îndrăgită de români. Dar și străinii, când se gândesc la țara noastră, imaginația îi poartă către întunecatul castel Bran care se consideră bântuit de temutul vampir Dracula, dar și la țuică.

Țuica este o băutură fermentată și distilată, fabricată din prune. Nu mulți străini știu, dar țuica este o băutură pentru care românii sunt cu adevărat mândri și pe care o consideră un simbol al țării. 

În mod tradițional, țuica se prepară din luna octombrie până la început de decembrie, gospodarii grăbindu-se s-o termine înainte de sărbătorile de iarnă. În procesul de fabricare al țuicăi nu se folosește deloc zahăr, iar procesul de fermentare poate dura între 6 și 9 săptămâni, după care are loc distilarea.

În timpul distilării, licoarea este încălzită pe un foc de lemne sau de cărbuni, într-un cazan din cupru. 

Respectând acest proces de fabricare se obțin două tipuri de țuică. 

  • una foarte puternică, dublu distilată, care constituie aproximativ o pătrime din întreaga producție și este cea dintâi care se obține;
  • una mai slabă, cu o concentrație de alcool de până la 30%, care iese la final, după licoarea tare descrisă mai sus.

După distilare, țuica se lasă să se maturizeze în butoaie de stejar între șase luni și 10 ani, dar, în funcție de preferințe, se poate consuma și imediat, ca atare. 

Spre diferență de raki din Turcia sau ouzo din Grecia, țuica de calitate nu ar trebui să-și piardă niciodată claritatea și să devină opacă atunci când se amestecă cu apă.

De câte feluri este țuica?

Despre țuică au aflat mulți străini pasionați de turism, dar nu mulți știu să deosebească diferitele tipuri de țuică, așa că, dacă ai ocazia să întâlnești o persoană de peste hotare care vrea să afle mai multe despre această comoară națională, iată ce poți să-i explici.

Avem în primul rând țuica. Mulți folosesc termenul de țuică pentru a denumi orice băutură românească obținută din distilarea fructelor, dar așa cum am menționat și în rândurile anterioare, țuica bună se fabrică doar din prune.

Mai avem de asemenea și pălincă sau horincă, unul și același tip de băutură, diferită fiind doar denumirea care se schimbă de la regiune la regiune. Pălinca este o băutură dublu distilată, cu o concentrație de alcool mai mare decât țuica.

Fruntea este țuica tare, obținută mai întâi prin procesul de distilare și care nu reprezintă mai mult de un sfert din producția totală obținută de un fabricant.

De asemenea, mai există și fățată, o țuică tare, neapărat dublu distilată, un fel de creme de la creme în rândul băuturilor tari românești

Țuica și vodca sunt unul și aceeași băutură?

În Occident foarte mulți amatori de băuturi tari se întreabă care este diferența dintre țuică și vodka. Pentru un român, mai ales unul a cărui familie are o tradiție lungă în ceea ce privește fabricarea țuică, diferențele dintre țuică și vodca sunt evidente. Dar pentru o persoană născută în Occident, departe și de România și de Rusia, aceste diferențe trebuie explicate.

Concentrația de alcool

Țuica are un conținut de alcool de aproximativ 40-60% și poate ajunge chiar și până la 70%, în funcție de calitatea fructelor folosite și mai ales de tehnica de distilare folosită.

La fel ca și vodca, tuica este o băutură cu o concentrație foarte mare de alcool. Vodca fabricată în Rusia are o concentrație de alcool de până la 56%, în timp ce băutura omoloagă ce se găsește pe rafturile din străinătate are o concentrație de alcool care variază între 35% și 50%.

Materia primă

În timp ce țuica de calitate se prepară exclusiv din prune de cea mai bună calitate, vodca este o băutură alcoolică obținută prin distilarea și filtrarea unui amestec fermentat de cereale sau alte plante bogate în amidon precum: grâul, orzul, secara, porumbul, cartofii sau sfecla de zahăr.

Gustul

Prin procesul de fabricare, gustul ingredientelor folosite la prepararea vodcăi dispare aproape complet. Vodca are astfel un gust neutru și o consistență netedă. În comparație cu vodca, tuica de prune are o aromă intensă, de prună coaptă, și un miros ademenitor.

Din punct de vedere al gustului, dacă ar fi să comparăm, vodca se aseamănă mai mult cu rachiul, tot o băutură alcoolică tare românească, dar pentru care se folosesc și mere sau alte fructe și nu doar prune, așa cum este cazul țuicăi.

Procesul de fabricare 

Procesul de fabricare al vodcăi pornește de la transformarea amidonului din cereale sau alte plante în zahăr cu ajutorul unei enzime numite amilază. Apoi, zaharurile obținute sunt fermentate cu ajutorul unei tulpini de drojdie pentru a produce un lichid fermentat. Acesta are un conținut de alcool de aproximativ 10-20%, care se distilează mai departe pentru îndepărtarea apei și a altor impurități. Astfel, se obține o soluție cu un conținut de alcool mult mai  ridicat.

Următorul pas este filtrarea, la care se folosește uneori apă distilată atât pentru a controla concentrația de alcool, cât și pentru îmbunătățirea gustului. 

Unele companii producătoare de vodcă adaugă și alte ingrediente pentru a obține un gust mai personalizat, dar și un caracter distinctiv.

Cum să consumi țuică ca un român get-beget?

Orice român știe că tradiția noastră strămoșească este o scuză bună de a bea tărie încă din prima parte a zilei. Această delicatesă se poate servi ca aperitiv, înainte de masă, dar în cantități mici, de un shot, fără a fi combinată cu alte băuturi.

Țuica este vedetă și pe mesele festive de sărbători și nu lipsește de la nicio petrecere. Botez? Bem țuică! Ne căsătorim? Bem țuică! Închinăm o pomană unei persoane dragi de la care ne-am luat rămas-bun? Bem țuică!

Cât despre aniversări și zile onomastice, nu poți să te consideri român get-beget dacă nu dai pe gât și un shot de pălincă.

Citind despre țuică pe blogurile din străinătate

Nu există niciun blog străin care să recomande băuturi sau mâncăruri românești oricare să vorbească despre tradițiile noastre și să nu pomenească cu admirație despre țuică. Cei care au încercat delicioasa noastră licoare o descriu ca pe un alcool tare, care se poate bea doar în cantități foarte mici, dar merită din plin testată de către cei care au ocazia.

Străinii cred și într-o legendă conform căreia țuica de prune era băutura preferată a lui Vlad Țepeș pe care îl confundă cu personajul fictiv din romanul lui Bram Stoker. Dar cine suntem noi să-i contrazicem? Cine știe? Român fiind și el, poate că și temutul Vlad Țepeș se trata din când în când cu câte un păhărel de țuică.

Pe itinari.com țuica este descrisă deosebit de frumos, ca o bătătură care te ajută să-ți faci prieteni atunci când călătorești în România. Și suntem de acord și cu acest punct de vedere pentru că dacă pornim de la premisa că cine seamănă se adună, atunci e ușor să te împrietenești cu românii la un pahar de țuică pentru că ce român refuză să-și deschidă inima atunci când i se servește o așa delicatesă?

Noi promovăm acei producatori authotoni din România pe platforma noastra, te invităm și pe tine să ii susții și să le cumperi produsele.