Țuica de prune nu este doar o băutură tradițională românească delicioasă, ci și un medicament veritabil. Consumată cu moderație, țuica oferă celor care o iubesc multiple beneficii.
De ce să bei țuică de prune?
Țuica de prune este o băutură naturală, care se servește în general înainte de masă, ca aperitiv. Ea se potrivește perfect cu produsele din carne și preparatele tradiționale savuroase, dar și la mâncărurile de post.
În funcție de anotimp și de preferințele personale, țuica de prune se consumă ca atare, sau fiartă, condimentată cu piper și puțin zahăr.
Beneficiile consumului de țuică de prune la temperatura camerei
Dacă bei țuica așa cum este ea, la temperatura camerei, poți preveni episoadele de răceală și gripă.
Țuica fluidifică sângele și accelerează circulația sa, făcând corpul să se încălzească și să se simtă confortabil în zilele când temperaturile de afară scad sub limita confortului termic. Dacă ai răcit deja, poți apela la un tratament băbesc care presupune frecția zonei afectate cu țuică. Frecțiile cu țuică se folosesc încă din cele mai vechi timpuri ca tratament împotriva răcelilor.
Țuica este recomandată și pentru protecția inimii, a bilei și a stomacului, tot datorită capacității sale de a accelera circulația sângelui.
De asemenea, se spune despre consumul țuicii că poate combate constipația, un efect opus față de alte tipuri de alcool care deshidratează intens și agravează constipația. Mai mult, consumată cu măsură, țuica acționează ca un pansament pentru ficat. Ea este plină de substanțe nutritive ca de exemplu vitaminele: A, B, C, D1 și D2, vitamine care nu se distrug prin tratamentele termice și se asimilează ușor de către corp.
Se mai crede despre țuică că stimulează memoria și luptă eficient împotriva bolilor degenerative cum ar fi demența sau Alzheimerul.
Beneficiile consumului de țuică de prune fiartă
Țuica de prune fiartă dilatează vasele capilare din plămâni și contribuie la oxigenarea sângelui și a tuturor organelor internet. Prin stimularea funcțiilor plămânilor, țuica fiartă reduce riscul de pneumonie și chiar și vaporii calzi de alcool etilic care se emană prin fierberea sa ajută vasele de sânge să se dilate.
Fiartă, țuica contribuie și la reglarea glucozei din sânge, contribuind astfel la menținerea unui echilibru stabil în corp. Ea poate preveni și bolile de inimă și reduce riscul de infarct miocardic sau ateroscleroză.
Persoanele anemice ar trebui să consume țuică fiartă deoarece ea crește viteza de producere a hemoglobinei și e bogată în fier.
Persoanele care au probleme cu colesterolul pot și ele să consume țuică pentru a echilibra nivelul acestuia din organism.
Cum să prepari țuică fiartă?
Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente ușor de procurat pentru a prepara țuică fiartă. Îți trebuie 150 ml de țuică de bună calitate, vreo 8-10 boabe de piper negru, cam tot atâtea cuișoare și o lingură de miere sau de zahăr.
Trebuie să torni țuica în ibric, să adaugi condimentele și să pui compoziția la fiert, la foc mic. Pe măsură ce țuica se încălzește, trebuie să adaugi zahăr și miere, să amesteci bine și să ridici de pe foc în momentul în care compoziția dă în clocot. Dacă o lași să fiarbă prea mult, țuica se trezește prin evaporarea cantității de alcool.
Când să consumi țuică și în ce cantități?
Specialiștii recomandă consumul unei cantități maxime de 30 de mililitri de țuică pe post de aperitiv, cu 10 minute înainte de masa de prânz. Astfel toți nutrienții pe care îi conține aceasta se asimilează mai ușor de către organism.
Dacă ai făcut efort fizic pentru un timp mai îndelungat, poți să consumi maxim 150 ml de țuică fiartă, la temperatura de aproximativ 30 de grade.
Nu consuma țuică după masă, mai ales dacă ai mâncat mult sau la cină, deoarece consumul acesteia în astfel de momente poate tulbura digestia.
Au trecut sărbătorile pascale, dar cu un platou de mezeluri tradiționale românești gustoase, așa cum sunt cele pe care le găsești pe platforma Fabricat în RO, și o țuică de prune de calitate, de la Slănic Muscel, din inima țării, poți transforma orice masă în familie într-o masă de sărbătoare.
Noi promovăm acei producatori authotoni din România pe platforma noastra, te invităm și pe tine să ii susții și să le cumperi produsele.