Site logo
Caloian Merlot Vinuri Românești Crama Oprișor
Fabricat Separator

Caloian Merlot – Să fie ploaie și voie bună!

La Crama Oprișor găsim unele dintre cele mai inspirate vinuri pentru un consumator român. Licorile de aici nu sunt doar simple băuturi alcoolice, în nuanțe de rubine sau topaz, ci și o lecție de istorie și cultură românească pe care un degustător curios o descoperă cu o plăcere profundă. 

La final de vară, pregătindu-ne pentru marea tranziție de peste an, ne-am luat câteva clipe de răgaz, ne-am turnat câte un pahar de Caloian Merlot din colecția de vinuri ale unuia dintre cei mai iubiți parteneri ai noștri și am contemplat efemeritatea timpului. Parcă anume în ton cu rugăciunile sufletului nostru pentru ploaie, am ales Caloian Merlot și am încercat să ne imaginăm cum odinioară, când oamenii erau mai spirituali, invocau ploaia într-un ritual de o sensibilitate aparte.

Credința omului în puterea pământului

Au fost vremuri când oamenii conștientizau că puterea lor este limitată și se dedau practicilor unor ritualuri menite să înduplece forțele naturii. Odinioară, Caloianul se practica în toată zona balcanică, marțea, în a treia zi de Paște, iar rădăcinile lui datează din vremuri antice.

Este un ritual agrar, în care omul și recunoaște neputința și cere ajutorul divinității pentru a invoca ploaia atât de necesară activităților agricole.

Totul începe de la confecționarea unei păpuși din lut sau paie, înfățișând un bărbat sau o femeie, care se îmbracă cu haine pe măsura ei și se înmormântează simbolic pe un câmp sau lângă o apă de către femeile și copiii din sat. Într-unele variante chiar și substanța din care este alcătuit Caloianul, un amestec de lut cu apă, simbolizează legătura noastră cu pământul și dependența de ploaie.

După ce îngroapă Caloianul, participanții la ritual îl plâng și îl jelesc așa cum ar face în urma pierderii cuiva drag, iar apoi, la câteva zile după înmormântare, îl dezgroapă și îl aruncă într-o apă curgătoare.

Este un ritual de protecție și speranță, menit să mobilizeze puterile naturii în favoarea comunității. Practicile legate de Caloian au fost transmise din generație în generație și se regăsesc în multe zone ale României, deși unele detalii legate de acesta pot varia de la o regiune la alta.

Aceste obiceiuri au rădăcini adânci în spiritualitatea și tradițiile populare românești, combinând elemente de magie, religie și folclor. De-a lungul timpului, Caloianul a devenit un simbol al legăturii strânse dintre om și natură, precum și al nevoii de armonie cu mediul înconjurător.

Vinuri românești: Caloian Merlot – Să fie ploaie și voie bună!

Ce alt vin românesc se potrivește mai bine de savurat acum când așteptăm ploile ca să putem începe semănarea grâului de toamnă decât Caloian Merlot? Acest vin cu o personalitate puternică, catifelat, dar cu arome bine conturate de fructe roșii și negre te duce cu gândul la puterea creatoare a mamei natură și la dărnicia ei. Cum altfel ne-am putea bucura de un asemenea miracol dacă niște forțe mai presus decât priceperea noastră nu s-ar îndupleca către noi și ar permite apariția unui rod bogat, pe care prin arta vinificării să-l putem transforma în așa poveste frumoasă?

Caloian Merlot este mai mult decât un vin. Este istorie, cultură, imaginație și creație într-o băutură corpolentă, numai bună de savurat la final de vară.