Site logo
Timisoreana
Fabricat Separator

Berea Timisoareana – o bere cu traditie pe piata romaneasca

Îți place berea? Noi suntem aici să îți dezvăluim istoria primei beri fabricate în România, berea cu tradiție românească: Timișoreana. Această remarcabilă bere s-a născut în anul 1718, în cartierul Fabric din Timișoara, la cererea prințului Eugeniu de Savoya, care dorea să construiască o fierbătorie de bere și un cazan de țuică. Fabrica, o întruchipare a tradiției și tehnologiei de ultimă oră, funcționează în același loc de aproape trei secole și se mândrește cu un stil arhitectural de secol XVIII.

De-a lungul anilor, Berea Timișoreana a câștigat numeroase premii și distincții, confirmându-și calitatea și reputația. Medalia de bronz obținută la expoziția generală de la Budapesta în 1855, medalia de bronz la expoziția agroindustrială de la Arad în 1890, medalia de argint în 1891 la Arad, distincția Grand Prix primită la expoziția de menaj și arta culinară din Timișoara în 1908, medalia de argint la Australian International Beer Awards în 2006, 2007 și 2008, medalia de bronz (2006) și argint (2007, 2008) la World Beer Championship din SUA, medalia de aur la Australian International Beer Awards în 2007, trofeul Champion Lager la Australian International Beer Awards în 2007, premiul pentru Gust Superior (2 stele) la International Taste & Quality Institute în Belgia în 2007, 2008 și 2009, medalia de aur la Monde Selection-International Institute for Quality Selections în Belgia în 2008, și premiul pentru Gust Superior (3 stele) la International Taste & Quality Institute în Belgia în 2009.

În 1890, o puternică incendiu a afectat grav fabrica de bere, distrugând aproape în totalitate clădirile principale și instalațiile. Totuși, acest dezastru a condus la o retehnologizare completă, care a transformat fabrica în una dintre cele mai moderne unități de producție a berii din sud-estul Europei.

Datorită calității excepționale obținute în urma modernizării tehnologice, în anii ’20, timișoreana devenea furnizorul oficial de bere al Casei Regale din România. În perioada interbelică, la Timișoara s-au fabricat patru tipuri de bere, cele mai cunoscute fiind “Casino” și “Record” – beri blonde de 12%, urmate de berea brună “Corvin a la München” și sortimentul “English Porter”, o bere puternică de 16%.

În august 2001, fabrica de bere a fost achiziționată de SABMiller plc (South Africa Breweries), unul dintre cei mai mari producători de bere din lume, care deține un portofoliu impresionant de peste 200 de branduri și operează în mai mult de 75 de țări.

Timișoreana a devenit un brand iubit și respectat, câștigând popularitate și înființându-se ca sponsor principal al competiției tradiționale de fotbal Cupa României Timișoreana și ca sponsor principal al Echipei Naționale de Fotbal începând cu 2012.

Berea Timisoreana in ziua de azi

Timișoreana ocupă poziția fruntașă în topul mărcilor românești de bere, fiind considerată de consumatori “cea mai bună bere românească”. Este una dintre cele mai notorii mărci naționale, ocupând locul cinci în ceea ce privește volumul pe piața berii.

Asociația Berarii României reunește cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus și United Romanian Breweries Bereprod) și o mini-berărie (Clinica de bere), care furnizează peste 90% din cantitatea de bere consumată în România.

Berea Timișoreana este un produs autentic, creat și fabricat în România. Dacă dorești să descoperi mai multe branduri de bere românească, te invităm să citești despre câteva dintre ele aici.

Citește și despre doctor in uniforma pe blogul nostru.