Aligote De Averești Vin Românesc
Fabricat Separator

Aligote de Averești – propunerea noastră pentru un început de poveste

Aligote de Averești este un vin din colecția Nativus, produsă de Domeniile Averesti. Nativus este o colecție inspirată din simbolistica locală, puternic influențată de celebra cultură Cucuteni.

Cultura Cucuteni este una dintre cele mai fascinante și influente culturi neolitice din Europa de Est. Istoria acesteia se întinde pe parcursul mileniilor V și IV î.Hr. Cultura Cucuteni s-a dezvoltat mult în regiunea țării noastre, a Republicii Moldova și a Ucrainei și a lăsat în urmă dovezi impresionante ale unei societăți foarte avansate atât din punct de vedere artistic.

Arheologul Dimitrie C. Butculescu este cel care a descoperit pentru prima în 1884 în satul Cucuteni dovezi ale unei culturi străvechi pe care a botezat-o cu același cu nume cu cel al satului în care a făcut descoperirea. 

Cultura Cucuteni se remarcă prin așezări stabile, cu un grad înalt de organizare socială și impresionante realizări artistice. Locuințele specifice culturii Cucuteni erau rezistente, cu până la trei etaje, înconjurate de ziduri de protecție. Oricare dintre așezările construite în vremea aceea se pare că putea adăposti mii de locuitori, care trăiau într-o societate bine dezvoltată și ierarhizată.

Precum cultura Cucuteni din care a fost inspirată, colecția Nativus de la Domeniile Averești este o colecție definită prin detalii minuțioase, fiecare cu un sens profund. De la selecția micro terroir-ului și a parcelelor și până la tehnicile moderne și variate folosite pentru vinificare, nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Aligote de Averești – un vin românesc fin ideal pentru noi începuturi

Chiar dacă am pășit într-un nou an, ne-am propus să nu uităm de tradiții, de tot ce e vechi, dar bun. Așa ca primele clipe ale acestui noi început le-am stropit cu Aligote de Averești – un vin românesc fin, alb, sec, proaspăt, dar cu suflet bătrân. 

Aligote de Averești este un vin produs din struguri recoltați manual, unul câte unul, și desciorchinați apoi fără a trece prin supliciul zdrobirii. Înainte de macerare în presă, boabele au fost lăsate să se răcorească la 10 grade și apoi lăsate la macerat pentru 6-8 ore. 

Din ei se obține un must prin presare de scurtă durată și la presiune joasă. Decantarea se face și ea într-un mod special, gravitațional, la rece, astfel încât să se exercite cât mai puțină presiune asupra licorii. La final, băutura obținută într-un mod atât de delicat, se lasă la fermentat în cisterne de inox, la o temperatură controlată.

Rezultatul este unul cu adevărat spectaculos. Aligote de Averești este un vin românesc cu o mineralitate ridicată, care se remarcă prin arome ierboase. În el se disting note de agrișe, mere verzi, citrice și un final prelung, ce amintește de piersici bine coapte.

Acest deliciu proaspăt, răcoritor și vibrant se potrivește perfect cu fructe de mare, pește și carne de vânat, răcit mai întâi la 8-10 grade. Încearcă-l și răsfață-te cu el ca să transformi începutul acestui an într-un început de poveste!