Se încarcă...
3vadu Crisului 600x422

Peștera de la Vadu Crișului vă așteaptă!

O nouă destinație din România, o destinație ce își așteaptă turiștii cu mare drag este Vadu Crișului. Această peșteră se află în județul Bihor, comuna Vadu Crișului, iar pentru cunoscători pe acolo trece și defileul Șuncuiuș. Atunci când am învățat la geografie despre râurile din România, mereu încurcam Crișul Repede cu cel Negru ori cel Alb, dar dacă știam că în aproprierea lui se află această peșteră, chiar pe versantul nordic al Munților Pǎdurea Craiului, poate că nu le-aș mai fi confundat.

Pe lângă hidrografie, am mai învățat și câteva rute care duc oriunde în țară, iar printre ele se află și un drum între Cluj Napoca-Oradea ce se intersectează cu peștera de la Vadu Crișului. Am ales să v-o prezentăm deoarece este cunoscută ca una din peșterile cu cea mai bogată faună cavernicolă din România.

A fost descoperită în 1903 dinamitarea versantului deoarece erau persoane care credeau că există o peșteră deasupra cascadei Vadu Crișului. Putea fi văzută de pe calea ferată, ca o peșteră de mari dimensiuni iar aceasta era în proprietatea unui conte care a hotărât să o amenajeze și să o deschidă pentru vizitare. A fost o perioadă când era considerată cea mai frumoasă peșteră din Europa.

Peștera de la Vadu Crișului vă oferă spre vizionare o cascadă de aproximativ 6 metri (la 40 de metri distanță de intrare). Stalactitele și stalagmitele vă așteaptă pe toată lungimea peșterii, cu nume precum Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Adam și Eva, Barba lui Mahomed, Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici. Din păcate, peștera nu poate fi vizitată în totalitate deoarece o parte este rezervată cercetărilor speologice. Pe lângă aceste elemente specifice oricărei peșteri, aceasta beneficiază și de numeroase specii de melci, viermi, insecte și crustacee. Poate că o să spuneți că aceste mici vietăți nu vă pasionează, dar acolo mai găsiți și lilieci cu botul în formă de potcoavă. Originea apei este Izvorul Bătrânului care după un traseu scurt se pierde în pachetul de calcare.

Dacă nu v-am convins cu câteva detalii despre această peșteră de la Vadu Crișului, atunci o legendă sigur vă va trezi interesul, măcar romanticilor: există două galerii numite Raiul și Iadul prin care își are traseul un izvor cu legendă, conform căreia înainte de a bea apa din acel izvor trebuie să ne gândim la fata/băiatul pe care o/îl placem, ea/el se va îndrăgosti de tine.

Sursa imagine: https://cdn1.bihon.ro/

Ti-a placut articolul? da-i un share!

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Linkdin
Share pe Pinterest

Lasa un comentariu

Te-ar putea interesa si: